مقالات تخصصی

علائم کمبود درشت مغذی ها در گیاهان

مواد مغذی

همه گیاهان به مواد مغذی نیاز دارند تا بتوانند به خوبی رشد کنند. اگر گیاهان در خاک رشد می کنند، مواد مغذی خود را از کودها و همچنین ترکیب طبیعی نوع خاکی که استفاده می کنید دریافت می کنند. در کشت هیدروپونیک و سایر محیط های بدون خاک، از یک محلول مغذی مخلوط شده برای تغذیه گیاهان استفاده می شود. صرف نظر از اینکه از کدام روش رشدی برای پرورش گیاهان خود استفاده می کنید، باید اطمینان حاصل کنید که گیاهان شما به مقدار مناسب مواد مغذی و همچنین تعادل مناسب مواد مغذی دسترسی دارند.

کمبود مواد مغذی چیست؟

گیاهان به مقادیر بیشتری از مجموعه خاصی از عناصر ضروری به نام درشت مغذی ها نیاز دارند. درشت مغذی ها از نیتروژن، پتاسیم، فسفر، کلسیم، گوگرد و منیزیم تشکیل شده است. گیاهان شما همچنین به مقادیر کمتری از مواد مغذی دیگر نیاز دارند که به عنوان ریز مغذی شناخته می شوند که عبارتند از بر، مس، آهن، منگنز، مولیبدن و روی.

بیشتر کمبود مواد مغذی ناشی از کمبود مواد مغذی در محیط رشد یا محلول غذایی است. با این حال، عوامل محیطی نیز می توانند نقش داشته باشند، زیرا شرایط نامطلوب رشد می تواند بر توانایی گیاهان برای جذب مواد مغذی تأثیر بگذارد. این موضوع زمانی اتفاق می افتد که محیط رشد بیش از حد اسیدی یا قلیایی باشد یا تحت تأثیر خشکی یا غرقابی باشد.

در صورت برطرف نشدن این مشکل، کمبود مواد مغذی می تواند بر توانایی گیاه برای تکمیل چرخه زندگی طبیعی گلدهی و میوه دهی تأثیر بگذارد.

در این مقاله به طور خاص به کمبود مواد مغذی می پردازیم، اما باید به خاطر داشته باشید که گیاهان شما ممکن است از سمیت مواد مغذی نیز رنج ببرند، جایی که آنها مقدار زیادی از یک ماده درشت مغذی یا ریز مغذی خاص را جذب یا در معرض آن قرار می دهند سمیت مواد مغذی اتفاق می افتد.

علائم رایج کمبود مواد مغذی در گیاهان

بارزترین علامت بصری کمبود مواد مغذی گیاه، تغییر رنگ یا حالت پژمردگی در برگ ها است. با این حال، مهم است که توجه داشته باشید که بسیاری از علائم کمبود از نظر ظاهری شبیه هستند و ممکن است که گیاهان شما ترکیبی از کمبود مواد مغذی را به طور همزمان تجربه کنند.

شایع ترین علائم کمبود مواد مغذی در گیاهان عبارتند از:

مواد مغذی

  • برگ های زرد
  • لبه های برگ زرد یا قهوه ای
  • سوراخ در برگ ها
  • برگ ها سوخته شده و یا سوخته به نظر می رسند
  • برگ ها رنگ بنفش یا قرمز به خود می گیرند
  • زرد شدن بین رگبرگ
  • کوچک بودن برگ‌های
  • لکه های زرد یا قهوه ای روی برگ ها
  • برگ های پیچ خورده یا بد شکل
  • رشد کند در ریشه ها
  • تفاوت در عملکرد گیاهان

راهکار­های ساده برای تشخیص کمبود مواد مغذی در گیاهان را د مقالات فردین کشت بخوانید.

در زیر به جزئیات بیشتر این علائم و کمبودهای مرتبط با آنها خواهیم پرداخت.

قبل از شروع درمان: یک چک لیست تهیه کنید.

ممکن است پس از شناسایی کمبود مواد مغذی وسوسه شوید که بلافاصله به درمان این کمبودها بپردازید، بهتر است که سایر عوامل مهمی را که می توانند بر سلامت گیاهان شما تأثیر بگذارند را بررسی  کنید.

علائم حشرات یا بیماری ها را بررسی کنید.

برخی از آفات، مانند لارو پروانه ها یا کنه های گیاهی ممکن است باعث تغییر رنگ برگ یا سوراخ شدن برگ شوند. به همین ترتیب، برخی از ویروس ها و بیماری ها، از جمله ویروس موزاییک یا سفیدک ظاهر برگ های گیاه را تغییر می دهند.

خاک را بررسی کنید.

 اگر از خاک به عنوان بستر رشد استفاده می کنید، بررسی کنید که آن را زیاد یا کم آبیاری نکنید. تغییر رنگ برگ ها و رشد کم گیاهان می تواند به دلیل خاکی که خیلی مرطوب است یا زهکشی ضعیفی دارد یا خاکی که خیلی متراکم است ایجاد شود. علاوه بر این، می توانید تجزیه و تحلیل خاک را انجام دهید که به ترکیب کلی مواد مغذی پرداخته و تشخیص کمبود مواد مغذی را آسان تر می کند.

خاک خوب زهکشی شده چگونه خاکی است؟

آب را چک کنید.

مواد مغذی

کیفیت آب نقش مهمی در رشد سالم گیاهان دارد، در جایی که برخی از منابع آب، مانند آب سخت، حاوی تعدادی مواد مغذی هستند، به این معنی که باید برنامه تغذیه را تنظیم کنید. آنالیز آزمایشگاهی آب را انجام دهید تا بتوانید از ترکیب دقیق آن آگاه شوید.

ضرورت آزمایش آب برای گیاهان چیست؟ این مطلب مهم و کاربردی را در مقالات فردین کشت بخوانید.

دمای محیط رشد را بررسی کنید.

 اگر محیط خیلی گرم یا خیلی سرد باشد، می تواند باعث کندی رشد گیاه شود و در عین حال بر میوه دهی و گلدهی تأثیر بگذارد.

میزان مواد مغذی را بررسی کنید.

 همانطور که در بالا ذکر شد، تعادل مواد مغذی مهم است، اما مهمتر از تعادل مواد مغذی این است که در نهایت گیاهان خود بیش از حد یا کم تغذیه نکنید. اگر دوز مواد مغذی بیش از حد قوی باشد، باعث سوختگی گیاهان می شود.

کود 19-19-19 و کاربردهای آن را بیشتر بشناسید.

 pH را بررسی کنید.

همه گیاهان در محدوده pH خاصی بهتر رشد کرده و در آن شرایط مواد مغذی را بهتر جذب می کنند. اگر خاک یا محلول غذایی خیلی اسیدی یا خیلی قلیایی باشد، روی توانایی گیاهان شما برای دسترسی به مواد مغذی مورد نیازشان تأثیر می گذارد.

درشت مغذی ها

وقتی که شما چک لیست بالا را بررسی کرده اید و هنوز در سلامت گیاه مشکل دارید؟ ممکن است گیاه شما از کمبود درشت مغذی رنج ببرد.  به خاطر داشته باشید که هر یک از مواد مغذی نقش های متعددی در یک گیاه دارند، به همین دلیل است که علائم کمبود مواد مغذی ممکن است کاملا متنوع به نظر برسد.

تغییر رنگ برگ ها، دلایل و راهکار رفع آنها را در مقالات تخصصی فردین کشت بخوانید.

کمبود نیتروژن در گیاهان

کمبود نیتروژن می تواند به صورت های مختلفی ظاهر شود. متداول ترین نشانه زرد شدن برگ های پایینی با برگ های سبز کم رنگ در بخش های بالایی گیاه است. رشد گیاه نیز تحت تأثیر قرار می گیرد و شاخه های ضعیف را نیز مشاهده می کنید. در برخی از گونه های گیاهی، ممکن است متوجه نوارهای بنفش رنگ روی ساقه گیاه نیز شوید. در صورت عدم درمان، عملکرد محصول شما به دلیل رشد ضعیف گیاه بسیار کاهش می یابد.

چرا این اتفاق می افتد؟ نیتروژن یک جزء کلیدی در پروتئین های گیاهی است، در نتیجه باعث رشد بهتر گیاه می شود، بنابراین منطقی است که کمبود نیتروژن منجر به زرد شدن و توقف رشد شود. نیتروژن همچنین در تشکیل کلروفیل نقش دارد که برای فتوسنتز ضروری است و همچنین در واکنش های آنزیمی و متابولیسم گیاه نقش دارد.

مواد مغذی

چند دلیل مختلف برای کمبود نیتروژن وجود دارد. می تواند ناشی از داشتن pH بسیار بالا یا بسیار پایین، عدم تعادل مواد مغذی یا تخلیه طبیعی خاک باشد. علاوه بر این، نیتروژن محلول است، بنابراین به راحتی با باران مکرر شسته شده و خاک با کمبود مواجه می شود.

از آنجایی که نیتروژن بدون شک بخشی از ترکیبات و کودهای مغذی خواهد بود، ممکن است استفاده از دوز بالاتر برای رفع کمبود نیتروژن توصیه شود. این کار باعث افزایش سایر مواد مغذی نیز می شود که ممکن است بعدا منجر به مشکلات دیگری شود.

در عوض، به عنوان یک راه حل سریع تر، می توانید از یک کود حاوی نیتروژن بالا استفاده کنید. سعی کنید گزینه مناسب را برای محیط رشد خود انتخاب کنید. علاوه بر این، مالچ پاشی با مواد آلی، مانند کمپوست یا کود دامی، می تواند منجر به افزودن نیتروژن در دراز مدت شود.

چگونگی افزودن نیتروژن به خاک را با کلیک روی لینک مطالعه کنید.

کمبود فسفر در گیاهان

برگ‌های قدیمی‌تر گیاه شما ابتدا تحت تأثیر کمبود فسفر قرار می‌گیرند و برگ‌ها رنگ سبز تیره‌ای به خود می‌گیرند که می‌تواند با رنگ‌های بنفش، برنزه یا قرمز باشد. رشد متوقف خواهد شد. اگر کمبود درمان نشود، برگها لکه های قهوه ای و نکروز پیدا کنند.

چرا این اتفاق می افتد؟ فسفر عملکرد گسترده ای در گیاهان دارد. فسفر نه تنها جزء کلیدی DNA و RNA گیاه است، بلکه در فعالیت های مهمی مانند تقسیم سلولی، فتوسنتز، رشد گیاه و سنتز پروتئین نیز نقش دارد. فسفر همچنین به مقاومت عمومی گیاه شما کمک می کند و به آن کمک می کند تا در برابر بیماری ها و سایر مشکلات مقاومت کند.

مواد مغذی

کمبود فسفر به احتمال زیاد به دلیل pH نادرست یا عدم تعادل مواد مغذی ایجاد می شود. با این حال، جذب فسفر نیز می تواند تحت تأثیر سرمای شدید قرار گیرد، که اگر گیاهان خود را در خارج از خانه می گذارید باید به آن توجه کنید. همچنین کمبود مواد مغذی ناشی از فسفر می تواند ناشی از وجود آهن اضافی در محیط رشد نیز باشد.

از آنجایی که بیشتر محلول‌های مغذی و کودها حاوی فسفر به‌ عنوان یک جزء کلیدی هستند، ممکن است وسوسه شوید که از دوزهای بالاتر استفاده کنید اما به یاد داشته باشید که زیاده روی در کوددهی ممکن است باعث مشکلات جدید شود.

در عوض، یک کود غنی از فسفر مانند سوپر فسفات را امتحان کنید. همچنین می توانید گزینه هایی مانند پودر استخوان یا سنگ فسفات را در نظر بگیرید. فقط به یاد داشته باشید که محصول مناسب را برای محیط رشدی و گیاه انتخاب کنید.

4 نوع از پرکاربردترین کودهای کشاورزی را با کلیک روی لینک در مقالات فردین کشت بخوانید.

مواد مغذی

کمبود پتاسیم در گیاهان

شایع ترین علائم کمبود پتاسیم، لبه ها و نوک برگ ها قهوه ای یا سوخته است که همراه با کلروز بین رگبرگ های برگ دیده می شود. همچنین ممکن است لکه های بنفش رنگ را در قسمت زیرین برگ ها مشاهده کنید. در صورت عدم درمان، کمبود پتاسیم باعث نکروز برگ، کندی رشد شده و گیاهان شما بیشتر مستعد ابتلا به بیماری خواهند بود.

مواد مغذی

چرا این اتفاق می افتد؟ پتاسیم نقش های مهمی در سلامت و نمو گیاهان دارد. این ماده مغذی به کنترل جذب آب، کمک به فتوسنتز و افزایش میوه دهی، گلدهی و مقاومت در برابر بیماری ها کمک می کند. پتاسیم همچنین باز و بسته شدن روزنه های گیاهان را تنظیم می کند که از دست دادن آب و تبادل گازی را کنترل می کند.

کمبود پتاسیم زمانی که گیاهان را در خاک‌های سبک، شنی یا گچی پرورش می‌دهید که پتاسیم به راحتی می‌تواند شسته شود یا شسته شود، شایع‌تر است. کمبود پتاسیم ممکن است ناشی از داشتن pH نادرست باشد که می تواند باعث شود مواد مغذی برای گیاهان شما در دسترس نباشد.

برای رفع کمبود پتاسیم، می‌توانید کودهای غنی از پتاسیم مانند سولفات پتاس، یا منابع ارگانیک مانند جلبک‌های دریایی یا را امتحان کنید. فقط به یاد داشته باشید که محصول مناسب را برای محیط رشد انتخاب کنید. همچنین شایان ذکر است که برخی از این محلول ها ممکن است pH خاک را تغییر دهند.