آموزش کاشت و پرورش

شوید و روش های کاشت و برداشت این سبزی ارزشمند

شوید

 گیاهشناسی

شوید با نام علمی Anethum graveolens dhi گياهي يکساله و علفی است که از ارتفاع 11 سانتي متر تا يک متر رشد می کند. ساقه آن قائم، استوانه اي و بي کرک است. برگها سبز تيره و بي کرک و گلهاي آن کوچک و زرد رنگ است و بصورت گروهي مانند چتر در انتهاي شاخه گل دهنده قرار دارند که مخروطي شکل و به رنگ سفيد مي باشند. ميوه این گیاه بيضوي و مسطح به طول 3 تا 1 ميلي متر و به عرض 3 ميلي متر و به رنگ قهوه اي شکلاتي روشن است. گل هاي ريز و زرد رنگ شويد با آنکه نوش کم توليد مي کند ولي کم و بيش مورد بازديد زنبور عسل قرار مي گيرند. قسمت مورد استفاده این سبزی، ميوه و برگ آن است. میوه ها فندقه و تخم مرغی شکل، به رنگ قهوه ای و چهار حجره ای، چهار فندقه و شیزوکارپ است. برگ شويد داراي اسانس ديگرمواد و تخم شويد داراي تانن يک ماده رزيني يک ماده چرب و اسانس روغني فرار مي باشد.

شما عزیزان می توانیذ بذر انواع سبزیجان مانند شوید خوش عطر ایرانی، سبزی کالانترو، ریحان بنفش، شنبلیه، شاهی و … را از سایت فردین کشت خریداری نمایید.

شوید

گیاه شوید در مرجله گلدهی

نیازهای رشدی شوید

شوید نیازمند خاک هایی با متوسط بافت، حاصلخیز است.

شوید حساس به شوری است.

این گیاه تا شروع مرحله زایشی به سرما مقاوم است.

بذور شوید در 5 درجه سانتیگراد جوانه می زنند.

گیاه شوید در دمای 25 – 20 درجه سانتیگراد بیشترین رشد را دارد.

برای مشاهده انواع سبزیجات موجود در سایت کلیک نمایید.

آماده سازی زمین و کاشت شوید

شويد در غالب نقاط ايران پرورش مي يابد. علاوه بر آن در نواحي مختلف ايران مانند تبريز، خراسان و غيره به صورت خودرو و نيمه خودرو يافت مي شود.

زمین را در پائیز شخم می زنند و با کودهای دامی و شیمیایی فسفره و پتاسه تقویت می کنند. زمین مزبور را در اواخر اسفند تا اوایل فروردین ماه با دیسک و ماله آماده می سازند و به صورت کرت هایی به ابعاد 50 × 20 متر در می آورند.

بهترین موقع برای کاشت شوید در پایان فصل سرما است یعنی زمانی که متوسط دما 10 – 8 درجه سانتیگراد باشد.

عمق کاشت بذر شوید 3 – 1 سانتیمتر انتخاب می شود. شوید را با تراکم 20 × 10 سانتیمتر جهت برداشت اندام های رویشی و با تراکم 50 × 10 سانتیمتر برای بدست آوردن بذور کشت می کنند. مقدار بذر مصرفی شوید 20 – 10 کیلوگرم در هکتار است. دوره رویش شوید 120 – 100 روز است.

شوید به کودهای دامی به میزان 30 – 20 تن در هکتار نیازمند است.

کود ازته مورد نیاز 100 – 80 کیلوگرم است که باید در 3 – 2 نوبت به کار رود.

آبیاری شوید بلافاصله پس از کاشت بذر ضروی است و باید با دور آبیاری 7 – 5 روز انجام شود.

شوید

سبزی ارزشمند شوید با برگهای کشیده و شاداب

برداشت شوید

برداشت اندام های رویشی در خرداد تا اوایل تابستان انجام می گردد. برداشت بذر شوید با دست و از اواخر تیر ماه امکان پذیر است. برگ های برداشت شده را بلافاصله در سایه خشک می کنند و گرنه سیاه یا زرد می شوند. عملکرد اندام های رویشی تازه 25 – 20 تن در هکتار است که از آنها حدود 80 کیلوگرم اسانس حاصل می گردد.

خواص درماني

برگ شويد طبيعتي گرم و خشک دارد. ميوه شويد داراي اثرات درماني مشابه رازيانه و زيره سياه است و اثر نيرودهنده، مقوي معده، هضم کننده غذا، بادشکن، مدر، ضد تشنج، رفع استفراغ، آرام کننده و زياد کننده ترشحات شير را دارد. اسانس روغني آن ضد انگل قوي مي باشد هم چنين دم کرده تخم شويد مقوي معده و باد شکن است. براي تسکين درد معده، رفع دل پيچه اطفال، رفع کم شدگي شير زنان وبر طرف کردن بي خوابي اث مفيد دارد. در استعمال خارجي اثر نرم کننده و التيام دهنده دارد. ولي بيشتر در مصارف داخلي مورد استفاده قرار مي گيرد و استعمال ميوه شويد در فرمول تهيه بعضي از فرآورده هاي ضد نفخ کودکان شيرخوار وارد مي شود در تغذيه به عنوان طعم دهنده و نيز مصلح برخي از غذاها با طبيعتي سرد از جمله ماهي و برنج مي باشد.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این سبزی ارزشمند به دانشنامه ویکی پدیا مراجعه نمایید.

گردآوری: حاتمی

نوشته های مشابه