عمومی

کاربرد سوپر جاذب ها در کشاورزی

سوپر جاذب

معرفی سوپر جاذب ها

ژل به ماده ای گفته می شود که وقتی در حلال خود قرار گیرد، حلال خود را جذب و متورم میکند ولی حل نمی شود و حلال جذب کرده خود راحتی تحت فشار نیز از دست می دهد. در صورتی که ژل آب دوست باشد آن را هیدروژل می نامند. هیدروژل سوپر جاذب پلیمری (درشت مولکولی) آب دوست است که قابلیت جذب و نگهداری مقادیر زیادی آب و محلول های آبی را دارد).

 استفاده از هیدروژل های ابر جاذب، جدیدترین شیوه های آبیاری برای مناطق خشک است که به کمک آن می توان تا ۵۰ درصد اتلاف آب آبیاری و در نتیجه مصرف آب را کاهش داد. در حقیقت برای گیاه به منزله آب انبار های زیبایی هستند که در موقع نیاز ریشه به راحتی آب را در اختیار آن قرار می دهند. این مواد پس از ۷-۳ سال بسته به نوع آن در خاک توسط میکروارگانیسم ها تخریب می شوند. هیدروژل به علت تغییرحجم مداوم که به دلیل جذب آب و از دست دادن آب پیدا میکنند؛ میزان هوا را در خاک افزایش داده و باعث تهویه بیشتر خاک می شوند. بر اساس منشأ یا ساختار ابرجاذب ها را به دو گروه اصلی پایه طبیعی و سنتزی تقسیم می کنند.

سوپر جاذب

سوپر جاذب ها با نگهداری آب در بافت خود به دسترسی بهتر گیاه به آب و کاهش آبیاری کمک می کنند.

میزان مصرف و نحوه استفاده از سوپر جاذب‌ها

سوپر جاذب ها باید به صورت ماده خشک با خاک مخلوط شده و در لایه حداقل ۵ تا ۱۰ سانتی متری خاک قرار گیرد تا اشعه ماوراء بنفش موجب شکسته شدن سریع این مواد نشود.

۱- در زمین های زراعی: با توجه به شرائط اقلیمی و خصوصیات مزرعه به ویژه بافت خاک و… حدود ۲۵ تا۴۰ کیلوگرم سوپر جاذب در هر هکتار خاک استفاده می شود و به صورت نواری، کودپاش یا دست پاش در سطح مزرعه پخش می شود و با ابزار مناسب زیر خاک دفن می گردد.

۲- درختان میوه: ۸۰ تا ۱۰۰ گرم برای هر درخت توصیه می گردد. روش مصرف به این ترتیب است که ۳ تا ۵ حفره ۳۰ تا ۵۰ سانتی متری ایجاد می کنیم و مقدار لازم سوپر جاذب را در کف چاله به صورت خشک ریخته و روی آن را خاک می ریزیم و یا سوپر جاذب های خشک را با خاک مخلوط کرده و در ته چاله ها می ریزیم و روی آن را با خاک پر می کنیم. چاله ها ترجیحاً در قسمت سایه انداز درخت که ریشه ها بیش تر توسعه می یابند؛ کنده شود و حداقل ۱۰ سانتی متری پایین تر از سطح زمین باشند.

برای مشاهده انواع نهال موجود در سایت کلیک کنید.

۳- انتقال نهال: برای استفاده سوپر جاذب در انتقال نهال ابتدا ریشه نهال را در ظرف حاوی ژل سوپر جاذب فرو برده و به طریقی که ژل ها از ریشه جدا نشوند، نهال را جا به جا می کنیم. برای تهیه ژل سوپر جاذب یک کیلوگرم سوپر جاذب خشک را در یک بشکه ۲۲۰ لیتری آب ریخته و منتظر جذب آب توسط سوپر جاذب ها می شویم. برای کاشت نهال چاله ای مناسب اندازه ریشه حفر کرده و سپس مقداری سوپرجاذب را با خاک مخلوط کرده و در اطراف ریشه که در وسط چاله قرار داده شده، می ریزیم و چاله را با خاک پر کرده و آبیاری می کنیم.

۴- چمن: ۲۰ تا ۲۵ گرم سوپرجاذب را برای هر متر مربع و در عمق ۵/ ۱ تا ۵/ ۲ سانتی متری خاک قرار می دهیم (به صورت دست پاش یا بذر پاش) و سپس خاک را برگردانده و به اندازه ۱۰ سانتی متر خاک روی آن ریخته و غلتک می زنیم و بعد عملیات بذرپاشی را انجام می دهیم.

۵- گلدان: سوپر جاذب را با خاک مخلوط کرده ( ۲ تا۳ گرم سوپرجاذب برای هرکیلو خاک) و در قسمت تحتانی گلدان می ریزیم تا از هدر رفتن آب جلوگیری کند و گلدان را با خاک پر می کنیم. درصورتی که قصد تعویض و یا تغییر خاک گلدان را نداشته باشیم سوراخ هایی در گلدان ایجاد کرده (تا عمق دوسوم گلدان) و سوپر جاذب ها را درآن ریخته و فشار داده و سوراخ ها را با خاک پرکرده و آبیاری می نماییم.

۶- قارچ: برای استفاده از سوپر جاذب در پرورش قارچ برای هر متر مکعب ۲ کیلو سوپرجاذب اختصاص داده و به حد اشباع آبیاری می کنیم.

۷- خزانه نشاء: ۵۰ تا ۱۲۰ گرم سوپرجاذب در هر متر مربع و در عمق ۱۰ تا ۱۵ سانتی متری استفاده می کنیم.

گردآوری: حاتمی