مقالات تخصصی

ناهنجاری های فیزیولوژیکی (بیماری) نخود فرنگی

بیماری نخودفرنگی

در مقالات قبل با روش های کشت نخود فرنگی, شرایط مطلوب محیطی, برداشت نخود فرنگی آشنا شدیم. در این مقاله سعی داریم بیماری نخودفرنگی (ناهنجاری های فیزیولوژیک) بررسی کنیم.

آب گرفتگی ( water congestion)

در این بیماری نخودفرنگی بخشهای انتهایی برگچه های جوان رنگ خود را از دست داده ، بدشکل شده و سرانجام به رنگ قهوه ای در می آیند . علت آن رطوبت بالای خاک ، دمای نسبتاً زیاد و رطوبت نسبی بالا می باشد.

تو خالی شدن غلاف ( Hollow heart)

تو خالی شدن غلاف یک ناهنجاری فیزیولوژیکی یا بیماری نخودفرنگی است که با بروز حالت آفتاب سوختگی در سطح نزدیک به محور لپه های بذر مشخص می شود. این ناهنجاری در زمانی که دانه ها در مرحله رسیدگی ، به سرعت خشک شوند ، رخ می دهد این ناهنجاری در گیاهان با کمبود منگنز روی می دهد . PH بالای خاک باعث محدود شدن قابلیت دسترسی به منگنز می شود.

بور شدن نخود فرنگی ( Blond pea)

در این ناهنجاری نخودهای سبز برداشت شده برای کنسرو سازی و یا انجماد ، به رنگ سبز روشن و یا زرد در می آیند . قرار گرفتن نیامها در سایه و یا رشد زیاد برگها باعث ایجاد این حالت می شود . کمبود نور خورشید و شرایط ابری در طی دوره پرشدن دانه می تواند این ناهنجاری را تشدید کند .

سفید شدن نخود فرنگی ( Blanched pea)

در این ناهنجاری دانه های نخود فرنگی در نزدیکی مرحله خشک شدن دانه ، دارای رطوبت اضافی هستند . در این حالت نخود فرنگی خشک رطوبت جذب کرده و در اثر فعال شدن آنزیمی ، تخریب کلروفیل روی می دهد . این ناهنجاری باعث تغییر رنگ دانه می شود .