آموزش کاشت و پرورش

چرا بذر های من سبز نمی شوند؟

کاشت بذرها

یکی از مشکلات و سوالات متداول در کاشت بذرها دلایل سبز نشدن یا جوانه نزدن آن است که می تواند شما را ناامید کند. در این راستا سعی کردیم در ذیل دلایل عمده جوانه نزدن را برای شما بیاوریم تا با رعایت آن ها با چنین مشکلی مواجه نشوید.

در این مقاله سعی داریم نحوه کاشت عمومی بذرها را شرح دهیم. ابتدا توجه نمایید چند اصل در جوانه زنی بذرها بسیار مهم است:

1- کیفیت بذرها:

بذرها باید تازه و از زمان برداشت آنها زمان زیادی نگذشته باشد سعی ما بر این بوده که بذرهای تازه و با کیفیت بالا در اختیار مصرف کننده قرار دهیم. تمامی بذرهای ما وارداتی بوده (به غیر از اونهایی که صراحتا کلمه و نام مقدس ایران عزیز رو قید کرده ایم که همانها هم از بهترین و مطمئن ترین تولید کنندگان داخلی تامین شده است ) و از کیفیت بسیار بالایی برخوردار هستند و تا حد امکان بذرها قبل از فروش تست می شوند و عکس از جوانه زنی و باردهی بذرها تهیه کرده و در اختیار مشتریان عزیز قرار می دهیم تا با خیال راحت خرید نمایند.

2- دمای محیط کاشت بذرها:

دما مناسب برای جوانه زنی بذرها دمایی حدود 20 الی 30 درجه می باشد. توجه نمایید این مرحله یکی از مهمترین مرحله جوانه زنی بذر و کاشت بذر می باشد و اگربه درستی اجرا نشود جوانه زنی انجام نخواهد شد.

3- رطوبت:

برای جوانه زنی بذرها باید محیطی با رطوبت بالای 80 درصد ایجاد کنیم. می‌توانید این محیط را بصورت مصنوعی ایجاد کنید، یعنی بعد از کاشت بذرها بستر را با آب پاش و یا بصورت خیلی سبک آبیاری کنید تا مرطوب شود. روی گلدانها یا بستر خود را با یک نایلون شفاف همانند کیسه های فریزر شفاف پوشانده تا بستر رطوبت لازم را داشته باشد.

کاشت بذرها

پوشاندن روی سینی نشا برای کمک به جوانه زنی بهتر

4- نوع بستر:

بستر یا همان خاک در جوانه زنی تاثیر بسیارکمی دارد (چون بذرها تا زمان جوانه زنی از اندوخته غذایی داخل بذر استفاده میکنند به همین دلیل میتوان داخل یک دستمال مرطوب هم بذرها را مجبور به جوانه زنی نمود)، ولی بستر بیشترین نقش را بعد از جوانه زنی ایفاء میکند. چنانچه بستر شما دارای کود بیش از حد باشد قطعا جوانه ها بلافاصله سوخته و از بین خواهند رفت و اگر مقادیر لازم مواد مغذی برای رشد جوانه ها هم نباشد قطعا بذرها رشد خوبی نخواهند داشت البته یک استثنا را در این قسمت لازم هست ذکر کنیم بذرهای گیاهان گوشت خوار همانند ونوس ها و دروزراها و … حتما باید در بستر فقیر کشت شود یعنی بستر هیچ گونه مواد مغذی نداشته باشد بهترین بستر برای کاشت گیاهان گوشت خوار ترکیب کوکوپیت +پرلیت یا پیت ماس فقیر (پیت ماس سفید) می باشد.
بهترین ترکیب بستر یا خاک برای کاشت بذر گیاهان : پیت ماس 50% +کوکوپیت30 %+ پرلیت 20درصد میباشد.
در صورتی که دسترسی به هیچ یک از اینها ندارید حتی میتوانید از خاک سبک باغچه یا ماسه بادی برای کاشت بذرها استفاده نمایید .

آموزش نحوه کاشت بذرها:

به دو روش میتوان بذرها را کاشت : به روش مستقیم و به روش خزانه
چون روش خزانه اصولی ترین روش برای کاشت بذر می باشد، لذا فقط روش خزانه آموزش داده می شود. در روش مستقیم بجای خزانه به صورت مستقیم داخل گلدانهای بزرگ و یا داخل باغچه می توان بذر مورد نظر را کاشت. در هر صورت تمام مراحل کار عین هم می باشد.
در روش خزانه ابتدا بذرها را در خزانه میکاریم سپس در زمان موعد به گلدان اصلی انتقال می دهیم.

وسایل لازم:

ظرف مخصوص : می توانید از سینی نشا، ظرف های یک بار مصرف مثل ظرف بستنی ، ظرف غذای یک بار مصرف یا لیوان شفاف و یا گلدان های کوچک مخصوص نشا استفاده کنید.
یک نایلون شفاف برای ظرفهایی که درب ندارند.
یک عدد کش برای بستن دور نایلون برای ایجاد رطوبت لازم
آب پاش برای مرطوب کردن بستر
ابتدا بستر خود را ترکیب کرده و در داخل ظرف خود که از قبل روی آن نام بذرهای خود همراه با تاریخ نوشته اید را ریخته البته دقت نمایید بستر را تا سر پر نکنید چون باید روی آن را با یک نایلون فریزر ببندید و باید یک فضای کافی برای جوانه زنی بذرها هم قرار دهید که وقتی بذری جوانه زنی کرد فضای کامل برای رشد را داشته باشد و سر جوانه ها با نایلون فریزر تداخل نداشته باشند.

کاشت بذرها

پوشاندن روی گلدان ها برای حفظ رطوبت و دما

بذرها از نظر اندازه به اندازه های کوچک و بزرگ تقسیم می شوند:

1- بذرهای ریز: این بذرها را مستقیما روی بستر بپاشید و روی آن را هیچ خاکی نریزید همینکه بذرها بستر را لمس کنند کافی است. در آبیاری این بذرها باید خیلی دقت نمود باید با اب پاش آبیاری شوند چون اگر آبیاری بصورت مستقیم و شدید باشد احتمال هست بذرها به داخل خاک رفته و خفه شوند وجوانه زنی ایجاد نشود.

2- بذرهای بزرگ: این بذرها بسته به سختی پوسته خارجی باید پوسته روی آنها خراشیده شود تا رطوبت به داخل بذر نفوظ کرده و منجر به جوانه زنی شود. مثل بذرهای جینکو …. اگر بذرپوسته سفتی ندارد نیازی به خراشیدن نیست و به صورت مستقیم کاشته می شود. این بذرها به اندازه دو برابر قطرشان باید زیر خاک قرار بگیرند.

برخی بذر ها برای جوانه زنی نیاز به تیمار های مختلفی دارند مانند خراشدهی بذر، تیمار اسیدی، که مثلا در برخی بذر ها مانند بذر هلو باید نوک پوسته سخت را شکست تا بذر بتواند جوانه بزند. یا در بادام زمینی باید پوسته سخت بیرونی را حدف نمود اما در گیاهانی مانند گردو نیازی به این کار نیست.

نکته : بذرهای بزرگ را میتوان قبل از کاشت چند ساعت در اب خیساند. آب هورمون بازدارنده رشد در بذرها را غیر فعال میکند و باعث جوانه زنی بهتر بذرها می شود که در مورد بذر های ریز و گرانول شده این عمل توصیه نمی شود. بعد از کاشت بذر های گرانول شده یا پوشش دار بهتر است مقدار بیشتری آب اسپری نمایید تا آن پوشش از دور بذر باز شده و بذر ها بتوانند جوانه زنی ر آغاز نمایند.

کاشت بذرها

در صورت کم شدن رطوبت بستر آب اسپری نمایید

بعد از قرار دادن بذرها با یک آب پاش بستر را مرطوب کرده و یک نایلون شفاف روی بستر کشیده و آن را با کش می بندیم طوری که هوایی وارد آن نشود و در مکانی ترجیحا با نور کم خورشید در دمای 20 الی 30 درجه قرار می دهیم .دراین مدت هر چند روز یکبار ظرف ها را چک نموده و در صورت کم شدن آب روی خاک آب اسپری می نماییم. در صورت جوانه زنی بذر ها پوشش روی ظرف را برداشته و آن را به محل پر نور تری منتقل می نماییم.

نوشته های مشابه

2 دیدگاه در “چرا بذر های من سبز نمی شوند؟

  1. BAABAK گفت:

    بسیار مفید و مختصر و عالی توضیح دادید .

    1. سپاس از همراهی تون

نظرات بسته شده است.