آموزش کاشت و پرورش

چغندر قند و 30 نکته کاربردی در کاشت آن

چغندر قند

در این مقاله سعی داریم نکات طلایی در کاشت چغندر قند را خدمت شما عزیزان بازگو کنیم. همچنین شما عزیزان میتوانید بذر چغندر لبویی قرمز را از سایت فردین کشت به راحتی تهیه نمایید.

1- چغندر قند گياهي است كه با وجود سازگاري با شرايط آب و هوايي گوناگون ميزان توليد آن بستگي به چگونگي انجام عمليات زراعي دارد و هر چه عمليات زراعي در اين محصول در زمان لازم و به موقع و با كيفيت مطلوب انجام گيرد اين زراعت داراي محصول ريشه و قند در هكتار بهتري خواهد بود.

2- انتخاب زمين با شيب مناسب ، هموار و بدون پستي و بلندي بطوريكه آب به راحتي در فاروها حركت نمايد.

3- انتخاب زمين و عمليات تهيه بستر بذر، حتما بايد در پائيز انجام گيرد.

4- در صورت وجود لايه سخت از زيرشكن جهت حذف اين لايه در تابستان و پس از برداشت غلات (رطوبت خاك در حداقل ممكن باشد) هر سه تا چهارسال يك بار اقدام گردد.

5- در صورتيكه شوري (EC خاک) بیشتر از 7 باشد باعث كاهش عملكرد چغندر قند مي شود.

6- در خاك هاي با شوري كم و به اصطلاح لب شور مي توان چغندر كشت كرد اما وقتي شوري خاك زياد شود محصول كم خواهد شد.

7- خاك هاي خيلي سبك و خيلي سنگين براي رشد چغندر مناسب نيستند (درصد رس خاك بين 20 تا 35 مناسب است).

8- وجود آب تابستانه به ميزان 1 تا 5/1 لیتر در ثانیه به ازای هر هكتار در آبياري نشتي

9- انجام آزمون خاك براي تعيين نياز كودي به ازاي هر 3 هكتار يك نمونه مركب از عمق 30-0 سانتي متر خاک

10- اگر جمعيت تخم و لارو نماتد در 100 گرم خاك نمونه برداري شده از مزرعه كمتر از 400 عدد باشد خسارت اقتصادي به محصول وارد نمي شود و اگر جمعيت بيش از اين بود بايد از ارقام مقاوم به نماتد استفاده گرددو اگر جمعيت تخم و لارو نماتد بيش از 800 تا 1000 عدد باشد در اين زمين نبايد چغندر كشت شود.

چغندر

چغندر قند

11- رعايت تناوب زراعي حداقل 5 ساله در چغندر قند الزامي است.

چند مثال:

– غلات، غلات، چغندر قند

– چغندرقند، غلات، گياه علوفه اي

– چغندر قند، غلات، سيب زميني، غلات

– چغندر قند، يونجه، يونجه، يونجه، غلات (منظور از غلات، گندم، جو، ذرت، سورگوم) مي باشد.

12- بقاياي گياه چغندر قند و ساير محصولات زراعي به روش مناسبي به زراعين برگردانده شود تا به حاصلخيزي خاك اضافه شود.

13- استفاده از كودهاي آلي در پائيز (كودهاي حيواني پوسيده بميزان 20 تا 30 تن در هكتار، كودگياهي و… )

14- انتخاب بذر مناسب منطقه (هيبريد معمولي يا مقاوم)

 15- در اراضي نسبتا شور جهت جوانه زني و سبز مطمئن ، بهتر است از بذور مولتي ژرم استفاده شود.

16- در صورت آلودگي مزارع به بيماري هايی مانند رايزومانيا، نماتد، انواع پوسيدگي ها بايد حتماً از بذور مقاوم استفاده گردد.

17- در مناطق كشت پائيزه و يا كشت بسيار زود بايد از ارقام مقاوم به استفاده گردد.

18- تهيه بستر كاشت مناسب يكي از عواملي اصلي در بوجود آوردن مزرعه با عملكرد بالا مي باشد.

19- تهيه بستر كاشت در پائيز، بخاطر اينكه در بهار بدليل رطوبت بالاي خاك، اولا عمليات بستر كاشت با تأخير انجام مي گيرد ثانيا باعث فشردگي خاك مي شود، ثالثا به ماشين آلات و انرژي بيشتري نياز دارد. اكيداً توصيه مي شود با توجه به شرايط حاكم بر وضعيت مزرعه، عمليات خاك ورزي و تهيه بستر كاشت انجام مي گيرد

20- كاشت اساسي ترين و حساس ترين مرحله در زراعت چغندر قند مي باشد كه در صورت تنظيم دقيق رديفكار از لحاظ ميزان ريزش بذر بويژه رعايت دقيق فاصله خطوط، فاصله بذر روي خطوط، عمق كاشت و طول ماركر، مزرعه اي با تراكم مناسب و سبز يكنواخت خواهيم داشت. نكته حائز اهميت اينكه در تمام طول كاشت چغندر، زارع يا كارشناس مربوطه بايد در مزرعه حضور داشته باشد و با كنترل مداوم رديفكار، اطمينان از ريزش بذر، فاصله مناسب بذر روي خطوط، فاصله خطوط و عمق كاشت و … داشته باشند. حداكثر سرعت تراكتور در زمان كاشت بايد 3 كيلومتر باشد

21- توصيه مي شود كاشت بصورت دو خط روي يك پشته باشد كه در اين حالت بدليل آبياري يك در ميان حدود 20 % در مصرف آب صرفه جويي مي شود بدون آنكه خسارتي به محصول وارد شود.

تنظيم آرايش كشت به يكي از روش هاي زير خواهد بود:

كشت 40 × 60 سانتي متر روي يك پشته 1 متري

كشت50 × 50 سانتي متر روي يك پشته 1 متري

كشت 40× 50 سانتي متر روي يك پشته90 سانتی متري

بصورت خطوط 50 سانتي متري روي پشته ها

تراكم مناسب 80 تا 120 هزار بوته در هكتار

چغندر قند

چغندر قند

22- در صورت تهيه مناسب بستر كاشت و اطمينان از تأمين آب در اول فصل و تنظيم دقيق رديف كار و دقت در كشت، زارعين با تجربه مي توانند با فاصله 15 سانتي متر روي خطوط ،اقدام به كشت مي نمايند. ميزان بذر مصرفي در اين حالت 130000 بذر در هكتار خواهد بود كه با فرض اينكه 70 % از بذور كشت شده سبز شوند تراكم بوته بيش از 90 هزار خواهد بود كه يك تراكم ايده آل است در اين روش هزينه تنك حذف و ميزان بذر مصرفي نصف مي شود.

23- در غير اينصورت فاصله بذور روي خطوط 7 الي 8 سانتي متر باشد كه بعد از سبز شدن بصورت يك در ميان تنك مي شود.

24- عمق مناسب كاشت براي بذور منوژرم 2 تا 5 سانتي متر است. در اوايل فصل (اسفند و نيمه اول فروردين ماه) كه هوا خنك، ميزان تبخير كم و رطوبت و احتمال بارندگي زياد است. عمق كاشت كم(كمتر از 2 سانتي متر) باعث سبز سريع و يكنواخت بذور مي شود. كشت حتماً بايد با رديفار پنوماتيك روي فاروهاي شيب زده انجام گيرد تا بذور در عمق مناسب و بصورت يكنواخت قرار گيرند.

25- در مواقعي كه به هر دليل كشت با تأخير انجام مي شود به دليل گرم و خشك شدن هوا و افزايش تبخير از سطح خاك، عمق كاشت بايد بيشتر از 2 سانتي (بين 2 تا 3 سانتي متر) باشد.

26- زماني كه دما زير 5 درجه سانتي گراد است جوانه زني چغندر قند به كندي صورت مي گيرد بر اساس نتايج بدست آمده بهترين زمان كاشت چغندرقند بهاره در اكثر مناطق چغندركاري كشور بطور متوسط از 15 اسفندماه تا 15 فروردين ماه است. بطور كلي كشت در اسفندماه بهتر از فروردين و فروردين بهتر از ارديبهشت ماه است.

27- كاشت در زمان صحيح و بموقع، شانس رشد مناسب را به بوته ها مي دهد و از اين طريق حداكثر مقدار نور خورشيد را براي توليد عملكرد و قند بالا، جذب مي كند.

28- در اراضي با خاك لب شور، بهتر است از روش 40 × 50 سانتي متري استفاده شود و بيلچه هاي رديفكار از را بزرگتر انتخاب كرد (بيلچه ذرتي) تا پس از كشت دو رديف روي يك پشته، وسط پشته به حالت برجسته باقي بماند.

29- دوباره تأكيد مي شود كشت در اسفندماه بدليل آنكه در اكثر مناطق چغندر كاري كشور بويژه در غرب كشور، كه ميزان بارندگي در اواخر اسفندماه و اوايل فروردين ماه مناسب است در نتيجه سبزشدن بذور با استفاده از آب باران و بدون نياز به آبياري خواهد بود كه در اين صورت علاوه بر درصد سبز بالا و يكنواخت و صرفه جويي در مصرف آب، از سفت شدن سطح خاك و سله بستن آن و سبز شدن علف هاي هرز در اثر آبياري و … جلوگيري خواهد شد.

30- تأخير در كاشت نه تنها موجب كاهش محصول (بر اساس تحقيقات انجام شده 1 تا 2 تن چغندرقند براي هر هفته تأخير) مي گردد بلكه زيان هاي ديگري به دنبال دارد.

در بهارهاي خشك، محصولاتي كه دير كاشته شوند از نظر استقرار دچار مشكل مي شوند.

بد سبزي در اثر بالارفتن درجه حرارت و خشك شدن سطح خاك سطحي و سوختن جوانه هاي مركزي

افزايش شديد مصرف آب بويژه در خاك آب و آبياري اول براي سبزكردن بذور

عدم استفاده از رطوبت ذخيره شده در خاك ناشي از نزولات آسماني در طول زمستان و پائيز

به دليل كرپه بودن كشت احتمال خسارت آفات، بيماري ها و علف هاي هرز به محصول به شدت افزايش مي يابد.

به لحاظ كرپه بودن كشت و تأخير در برداشت ، كشت محصول بعدي گندم، بموقع انجام نخواهد گرفت.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد چغندر قند به دانشنامه ی ویکی پدیا مراجعه نمایید.

گردآوری: حاتمی

نوشته های مشابه

2 دیدگاه در “چغندر قند و 30 نکته کاربردی در کاشت آن

  1. ayat.toghraei گفت:

    باتشکر .مقالات خیلی عالی است من استفاده میکنم/ ونشان دهنده این است که ما شا اله کادر علمی قوی و بروز و مجرب شرکت میباشد که به ظهور نشسته است.

    1. مهندس کریمی گفت:

      بسیار خرسندیم که از مطالب راضی هستید.

نظرات بسته شده است.