آموزش کاشت و پرورش

همه چیز درباره درخت معطر و زیبای پلومریا

پلومریا

پلومریا درختچه همیشه سبز بسیار معطر  از خانواده “Apocynaceae” می باشد که تا ارتفاع ۱۰-۵ متر رشد می کند و بومی مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری است. دلیل محبوبیت این گیاه گلهای زیبا و معطری است که در برخی از گونه‌های آن در سراسر سال زینت بخش شاخسار این درختچه می باشد. درخت پلومریا ساقه ضخیمی و برگ های چرم مانند دارد و از اوایل تابستان تا پاییز گل های فراوانی تولید می‌کند. گلها ۱۰-۶ سانتیمتر قطر دارند و به رنگهای سفید، صورتی، قرمز و کرم رنگ هستند. در صورت شکستن و یا جدا کردن قسمتهای مختلف این گیاه شیره ای سفید خارج می شود که سمی است و می تواند موجب آزار پوست و یا چشم شود.

گل پلومریا

در مناطق با آب و هوای سرد می‌توان بذر پلومریا را در گلدان کاشت و زمانی که در پاییز و زمستان هوا سرد می‌شود آن را به داخل خانه آورد.

آبیاری پلومریا

درختچه پلومریا خاک خیس را تحمل نمی کند و ریشه های آن خواهد پوسید. بنابراین انتخاب خاک با زهکش مناسب و همچنین دقت در آبیاری بسیار مهم است.  یعنی اگر سطح خاک مرطوب باشد باید از آبیاری گیاه صرفه نظر کرد اما اگر تا حدودی خشک شده است بهتر است نسبت به آبیاری گیاه اقدام کرد.

آبیاری قلمه های تازه کاشت شده باید در زمان کاشت به خوبی انجام شود و زمانی که قلمه ۴ الی ۵ برگ جدید ظاهر نشده از آبیاری خودداری کرد. در این زمان فقط با استفاده از اسپری آب محیط را به خوبی مرطوب نگه می دارند. بعد از ظهور ۵-۴ برگ ، هفته ای یک مرتبه به مدت یک ماه گیاه را ابیاری می کنند و بعد از طی این مدت زمان است که برای ابیاری مجدد گیاه به وضعیت سطح خاک توجه می کنند.

نور مناسب پلومریا

پلومریا به نور مستقیم آفتاب حداقل ۶ ساعت در روز نیاز دارند. یکی از دلایل ریزش گلها و یا عدم شکل گیری غنچه های گل و همچنین شیوع برخی بیماری های قارچی نور کم است که برای رشد و نمو مکانهای سایه و مرطوب را دوست دارند.

از طرف دیگر نور شدید بخصوص در صورت کم بودن رطوبت محیط و خشک بودن هوا و همینطور گرمای بالای ۳۵ درجه باعث  سوختگی نوک و حاشیه برگها و سوختگی نواحی جوان گیاه و خشک شدن غنچه های گل شود. بنابراین بهتر است اگر در اواسط تابستان چنین شرایطی در محیط وجود دارد گیاهان گلدانی را به مکانی منتقل کرد که گیاه از صبح الی ظهر از نور و در بعد از ظهر از سایه برخوردار باشد

در مورد گیاهان کاشته شده در فضای سبز نیز باید مکان گیاه را به گونه ای انتخاب کرد که همین شرایط (نور مستقیم تا حدود ظهر و وجود سایه در بعد از ظهر ) برای آن وجود داشته باشد.

دما  مناسب پلومریا

حداقل دمای قابل تحمل برای گل پلومریا حدود ۱۰ درجه سانتیگراد است. البته گیاهان کاملا بالغ و استقرار یافته گاهی دماهای پایین تر و نزدیک به صفر درجه را نیز تحمل می کنند. در مورد دماهای بالا و گرم نیز تا زمانی که مکان نگهداری از تهویه خوبی برخوردار باشد تحمل نسبتا خوبی در برابر دمای گرم تا حدود ۴۰-۳۵ درجه سانتیگراد دارند .

دمای بهینه برای نگهداری پلومریا روزانه دمای ۳۲-۲۷ درجه و شبانه ۲۱-۱۵ درجه است.

گیاه پلومریا به خاکی با زهکشی خوب نیاز دارد مثلا می توان از یک قسمت شن یک قسمت پرلایت و یک قسمت خاک برگ و یا پیت استفاده کرد و یا اینکه می توان از یک قسمت شن و یک قسمت خاک با کیفیت خوب و تازه استفاده کرد. از کودهایی با میزان فسفر و پتاسیم بالا می توان برای این گیاه استفاده کرد تا علاوه بر شاخه زایی مناسب، گلدهی نیز به خوبی تحریک شود.

استفاده از کود فسفر بالا به صورت یک هفته در میان باعث تحریک شاخه زایی می شود و در این گیاه شاخه زایی مساوی با دادن گلهای زیاد است زیرا گلها در نوک ساقه ها تشکیل می شود.

کشت گلدانی پلومریا

اگر این گیاهان در گلدان نگهداری می شوند بعد از سال اول و یا دوم گلدان گیاه اگر قطر دهانه ای برابر با ۲۵ سانتیمتر داشته باشد امکان دارد که برای گیاه کوچک شود و می توان گل پلومریا به گلدانی با قطر دهانه ۳۵ منتقل کرد که جدود دو سال دیگر نیز به خوبی می تواند در چنین گلدانی رشد کند .

به طور کل تنها زمانی به تعویض گلدان اکتفا کنید که ریشه ها کل گلدان را پر کرده باشند و از منافذ زیرین گلدان در حال بیرون امدن باشند. زمان مناسبی برای تعویض گلدان پلومریا دوران استراحت یعنی طی زمستان  الی اوایل بهار  می باشد.

کشت گلدانی پلومریا

تکثیرپلومریا

تکثیر پلومریا به دو صورت قلمه و بذر صورت می گیرد:

پلومریا  از طریق قلمه بدون برگ که از ساقه در بهار تهیه شده است تکثیر می شوند ابتدا باید قلمه ها بعد از گرفتن از گیاه مادری به کناری گذاشته شوند تا شیره  خشک شود که این مدت زمان می تواند حدود یک هفته و یا حتی بیشتر (بسته به شرایط اب و هوایی) باشد. طول مناسب قلمه پلومریا نیز حدود ۳۰ سانتیمتر است که می توان در زمان کاشت از گلدانهایی به عمق حدود ۲۵ سانتیمتر استفاده کرد.

قلمه پلومریا

ریشه زایی قلمه پلومریا حدود یک ماه طول می کشد و زمانی که قلمه حدود ۴-۳ برگ تولید کرد ریشه ها نیز به خوبی شکل گرفته اند . در طی این مدت سعی می شود که اکثرا با اسپری آب و افزایش رطوبت محیط مانع از خشک شدن قلمه ها شد تا اینکه به خاک گلدان اب بدهند. دمای مناسب مکان نگهداری قلمه گل پلومریا نیز ۲۴- ۱۸ درجه سانتیگراد است.

کشت بذر پلومریا

سخت ترین بخش کاشت پلومریا پیدا کردن بذر آن است، در حالی که کاشت و رشد پلومریا از بذر کار سختی نیست که ما توانسته ایم در فروشگاه فردین کشت این بذر کمیاب را برای شما فراهم کنیم.

نشا پلومریا

خاک مناسب کشت بذر پلومریا آماده کنید. دو قسمت خاک گلدان بدون کود و یک قسمت پرلیت را به خوبی مخلوط نمایید. مخلوط خاک را مرطوب کنید به صورتی که ذرات در کنار هم قرار بگیرند اما نه به صورتی که آب از آن چکه کند. یک سوراخ در وسط خاک گلدان ایجاد نمایید. هر بذر را در سوراخ قرار دهید به نحوی که بال کاغذی بذر خارج از خاک قرار بگیرد. خاک اطراف دانه را فشار دهید و اجازه دهید بال کاغذی نمایان باشد. گلدان ها را در یک مکان آفتابی قرار دهید. گلدان ها باید جایی قرار داده شوند که دما بالای ۱۵ درجه سانتی گراد باشد. خاک گلدان را تا زمانی که جوانه ظاهر می‌شود مرطوب نگه دارید اما آن را خیس نکنید. جوانه زنی معمولا ۲۱ روز بعد از کاشت بذر انجام می‌شود. بعد از این که نهال ها دو مجموعه برگ تشکیل دادند آن ها را به خارج از خانه منتقل کنید. نهال ها باید در یک مکان با آفتاب کامل تا سایه جزیی کاشته شوند. خاکی که نهال ها در آن کاشته می‌شوند باید زهکشی خوبی داشته باشد.

میتوانید بذر پلومریا را از این لینک تهیه و اقدام به کشت نمایید.

هرس پلومریا

تقریبا در سراسر سال می توان نسبت به هرس این گیاه اقدام کرد بهترین  زمان هرس پلومریا طی زمان و یا اواخر زمان استراحت است. قطع ساقه ها موجب تحریک رشد ساقه های جوان و در نتیجه افزایش گلدهی می شود اما در این کار نیز نباید زیاده روی کرد هرس سالی یک مرتبه و اینکه در هر مرتبه بیش از ۳۰ ٪ از حجم کل شاخسار کوتاه نشود باید رعایت شود.

هرس پلومریا

آفات و بیماری پلومریا

بیماری های شایع این گیاه اکثر بیماری های قارچی هستند که یا به دلیل زهکش نامناسب خاک و خیس بودن همیشگی و یا به دلیل رطوبت بیش از حد هوا شیوع می یابد که از جمله انان می توان به بیماری های پوسیدگی ریشه ها و همچنین زنگ و سفیدک پودری اشاره کرد.

در میان افات نیز شته، شپشک اردالود و مگس سفید گاهی مشکلاتی را برای این گیاه ایجاد می کنند.

10 دیدگاه در “همه چیز درباره درخت معطر و زیبای پلومریا

  1. سلام روزتون بخیر تندرستی
    واقعا مفید بود برام من اینجارو سیو کردم تا دوباره بیام
    خواستم نظر بزارم خستگیتون بره / پخش تراکت
    ممنون

  2. علی گفت:

    ممنون از لطفتون

  3. علی گفت:

    سلام وقت بخیر
    عکس فرستادم واتس آپ اگه راهنماییم کنید ممنون میشم

    1. سلام چشم. اگه احیانا فراموش شد مجدد تو واتس آپ یه سلام کنید پیامتون بیاد بالا ببینم

  4. علی گفت:

    سلام وقت بخبر
    پلومریا من یک متر ارتفاع داره ولی تک شاخه رشدش خوبه ولی شاخ و برگ نمیزنه باید چکارش کنم؟

    1. سلام با کودهای ارگانیک تغذیه اش کنید. علاوه براون عکسش رو برا ما بفرستید در واتس آپ یا تلگرام تا کارشناسای ما ببینن و راهنمایی تون کنن.09172020400 فقط واتس آپ وتلگرام. از تماس خودداری فرمایید.

  5. سعید گفت:

    به توصیه شما کود فسفر بالا استفاده کردم و همچنین در معرض تابش آفتاب بعد از ظهر قراردادم بسیار موثر بود

  6. سعید گفت:

    سلام و احترام
    در مقاله فوق به تقویت با کود فسفر بالا اشاره کردید آیا کود 10-52-10 مناسب هست؟ یا 20-20-20؟ و یا مخلوطی از هر دو؟ با تشکر از شما

  7. سعید گفت:

    با سلام
    آیا کود کامل 5-40-5 برای پلومریا مناسب است ؟ ممنون میشم اگه راهنمایی فرمایید

    1. سلام. این کود همچی هم کامل نیست. کود کامل در اصل 202020 است.

نظرات بسته شده است.