مقالات تخصصی

نور مصنوعی ۲ (چگونگی فرایند فتوسنتز)

فتوسنتز

چگونگی فرایند فتوسنتز:

در فرایند فتوسنتز گیاهان از طریق کلروفیلهای خود انرژی نور را دریافت می کنند . انرژی برای تولید, دی اکسید کربن هوا را با آب جذب شده از ریشه ها و انتقال آن توسط ساقه به برگ ها واکنش نشان می دهد تا یک قند به نام گلوکز ایجاد کند این شکر در تنفس, مصرف و به نشاسته تبدیل می شود و سپس ذخیره می شود و اکسیژن در این فرایند تولید می شود . به طور خلاصه تابش نور انرژی مورد نیاز گیاه را برای رشد توسط کلرفیل های روی برگ تامین می کند و فرایند فتوسنتز را انجام می دهد .

چرا از نورمصنوعی بایستی استفاده نمود ؟ دلایل بسیار برای استفاده از نور مصنوعی در صنعت کشاورزی و خصوصا کشت گلخانه ای وجود دارد که ما در اینجا به آنها اشاره خواهیم نمود . اولین دلیلی که شاید نیاز به استفاده از نور مصنوعی را توجیح می کند شرایط اقلیمی ۸ و جغرافیایی و تغییرات فصول و متغیر شدن جهت, شدت و زمان تابش نور طبیعی خورشید می باشد . به عنوان مثال در مناطقی مانند شمال اروپا از جمله کشور های هلند, سوئیس, سوئد و غیره که دارای کمترین میزان بهره مندی از نور طبیعی خورشید را دارند از نور مصنوعی برای رفع این مسئله استفاده می کنند . این در حالی است که کشور هلند بهترین و باکیفیت ترین تولید کننده محصولات گلخانه ای در جهان می باشد .

مسئله تغییر فصول سال و تغییرات جهت, شدت و زمان تابش هم موضوعی است که ما در کشور خودمان نیز با آن مواجه هستیم و این موضوع در میزان تولید چه به لحاظ کمی و چه کیفی تاثیر گذار است, که این مسئله با استفاده از نور مصنوعی قابل حل می باشد.

دلیل اصلی دیگر برای استفاده از نور مصنوعی رشد گیاهان تغییر ساختار و نحوه کشت گیاهان به صورت مدرن در فضاهای سرپوشیده و طبقاتی است و چون در این محیط ها نور طبیعی به میزان بسیار کم و یا به هیچ عنوان وجود ندارد استفاده از این منبع نوری برای فتوسنتز الزامی می شود .

انواع منابع نور مصنوعی رشد گیاهان:

نور مصنوعی رشد گیاهان با توجه به روند پیشرفت لامپ های روشنایی نیز دستخوش تغییراتی شده است و ما در اینجا نگاهی مختصر به انواع لامپ های نور مصنوعی رشد گیاه و بررسی معایب و مزایای آنها داریم.

لامپ های فیلامانی و یا گرمایشی:

این لامپ ها بیشترین طول موج های نوری نزدیک به خورشید را تولید می کند اما به دلیل تلفات بالای انرژی, تولید گرمای زیاد و عمر کوتاه به هیچ عنوان صرفه اقتصادی ندارند. این لامپ های به دلیل گرمای زیاد نمی توانند نزدیک گیاه قرار بگیرند و این فاصله خود باعث افت میزان شدت نور می شود و کاهش میزان par نوری می شود.

از طرفی گرمای لامپ باعث افزایش دمای محیط می شود که این مسئله خود موجب CO افزایش کارکرد سیستم های برودتی و خروج گاز مورد نیاز برای تنفس گیاه ۲ می شود و مصرف انرژی را بالا می برد.

لامپ های فلورسنت CFL  یا مهتابی:

این لامپ ها نسبت به لامپ های فیلامانی مصرف انرژی کمتر و گرمای پایین تری را تولید می کنند ولی توانایی تامین طول موج های رشد برای همه گیاهان را ندارند زیرا میزان طول موج در محدوده ماورای بنفش را بیشتر تولید می کنند و این در حالی است که گیاهان به طول موج هایی در محدوده قرمز بیشتر نیاز دارند. از طرف دیگر این لامپ ها به خاطر محفظه شیشه ای و گاز سمی جیوه خطرات زیست محیطی بسیار بالایی برای انسان و گیاه دارد . همچنین به دلیل حفاظت الیکتریکی پایین در محیط های مرطوب و گلخانه ای بایستی در بدنه هایی مخصوص قرار گیرند.

لامپ های بخار سدیم:

این لامپ ها میزان خروجی نور بسیار بالایی را دارند و همچنین طول موج های موثرتری را برای رشد گیاه تولید می کنند.طول عمر مفید این لامپ ها بین ۱۰۰۰۰ تا ۱۵۰۰۰ ساعت می باشد.

-مصرف برق بسیار بالا

– هزینه کابل کشی بسیار گران قیمت

– هزینه بالای تابلوهای فرمان

-گرمای بسیار زیاد

-وجود گازهای سمی داخل لامپ

-افت شدت نور و تغییرات طول موج های رشد در مدت کارکرد

-خطرات آتش سوزی بالا

-افزایش دمای محیط

-افزایش کارکرد سیستم های برودتی و خروج گاز

-فاصله نصب بسیار زیاد از گیاه به دلیل گرمای بالا و در نتیجه کاهش میزان نور  موثردریافتی برای گیاه

-۳۰ درصد از انرژی مصرف شده توسط لامپ به نور مورد نیاز گیاه تبدیل ۷۰ درصد دیگر به گرما و طول موج های غیر مفید تبدیل می شود

معایبی هستند که استفاده از این نوع لامپ ها را تامل بر انگیز می کند.

برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله نور مصنوعی ۱ مراجعه نمایید.

نوشته های مشابه