مقالات تخصصی

زنگ لوبیا: نحوه شناسایی، پیشگیری و کنترل آن

زنگ لوبیا

زنگ لوبیا یک بیماری قارچی است که به حبوبات خسارت وارد می کند. این بیماری به اندام های هوایی گیاه حمله کرده و موجب خساراتی می شود.

زنگ لوبیا چه نوع بیماری است؟

قارچ های زنگ چرخه زندگی پیچیده ای دارند، با سه تا چهار اسپور منحصر به فرد و مراحل رشدی خسارت آنها آغاز می شود. بسته به گونه خاصی از قارچ های زنگ، اسپورها ممکن است ابتدا در قسمت زیرین برگ های پایینی به صورت لکه های سفید یا زرد به اندازه سر سوزن ظاهر شوند. ضایعات به سمت بالای برگ گسترش یافته و با ایجاد رنگ آجری علائم زنگ دیده می‌شوند. ضایعات ممکن است هاله زرد نیز داشته باشند. با پیشرفت بیماری، این هاله های گسترش می یابد و برگ های بالایی را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.

شما عزیزان می توانید با خواندن مقاله بیماری های لوبیا، درباره سایر بیماری های این گیاه نیز اطلاعاتی کسب کنید.

چرخه زنگ لوبیا

قارچ می تواند در شرایط گرم و مرطوب به سرعت تکثیر شود. اسپورها از طریق هوا، آب یا از طریق تماس از طریق ابزارهای باغبانی آلوده، هرس، دستکش و … منتقل می شوند. اسپورها می توانند در بافت گیاهی، بقایای گیاهی و خاک زمستان گذرانی کنند.

خسارت

زنگ لوبیا

در زنگ لوبیا علاوه بر ضایعات و جوش های روی برگ، کل برگ زرد، سپس قهوه ای می شود و در نهایت چروکیده و خشک می شود و می ریزد. کاهش برگ های سبز در زنگ لوبیا کاملا محسوس است و در نتیجه ریزش برگ ها، فتوسنتز نیز کاهش می یابد در نتیجه زنگ لوبیا باعث کاهش عملکرد محصول می شود. در مواردی که شدت بیماری زیاد است ممکن است گیاه را از بین ببرد.

به طور کلی، زنگ لوبیا عمدتا برگ ها را تحت تأثیر قرار می دهد. اما هنگامی که آلودگی شدید باشد، ساقه ها، شاخه ها و غلاف ها نیز ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند. این قارچ گیاه را ضعیف می کند و آن را مستعد ابتلا به بیماری های دیگر و آسیب پذیرتر در برابر آفات می کند. لوبیاهایی که کمترین آلودگی را دارند ممکن است همچنان قابل مصرف باشند.

گاهی اوقات آسیب ناشی از کنه های گیاهی نیز به اشتباه به عنوان آسیب زنگ لوبیا تشخیص داده می شود. کنه ها گیاه را سوراخ کرده و شیره بافت برگ و غلاف را می مکند. سطح بالایی برگها به رنگ نقره ای درمی آید و سطح زیرین آن دارای تارهای خاکستری است که با رشد کنه ها این تارها بیشتر نمایان می شود.

شما عزیزان می توانید بذر انواع لوبیا مانند بذر لوبیا چیتی سپهر اندج پربار، بذر لوبیا سبز آمریکایی و بذر لوبیا طلایی آمریکایی را از فردین کشت تهیه کنید.

پیشگیری و کنترل زنگ لوبیا

 

1. قسمت های آسیب دیده گیاه را هرس کنید و در سطل زباله بیندازید. آنها را کمپوست نکنید زیرا بیشتر توده ها حرارت کافی برای از بین بردن اسپورها را ندارند.

2. برای کمک به به حداقل رساندن انتشار اسپورها، بهداشت باغ را با ضدعفونی کردن همیشگی ابزار باغبانی، هرس، دستکش و … که با گیاه آلوده در تماس هستند، رعایت کنید. محلول ضدعفونی کننده را که شامل 1 قسمت سفید کننده ساده در هر 9 قسمت آب است تهیه کنید. با استفاده از این محلول ابزار را ضدعفونی کنید.

3. هر گونه برگ یا بقایای گیاهی افتاده را از اطراف پایه گیاه جدا کنید، زیرا احتمال آلوده شدن گیاهان دیگر به زنگ لوبیا از این طریق نیز وجود دارد. آن را در سطل زباله بیندازید و کمپوست نکنید.

4. در صورت کاشت لوبیا در گلدان، فاصله بین گیاهان را افزایش دهید. در غیر این صورت، هنگام کاشت، بذرها را دورتر از هم بکارید. زنگ لوبیا و سایر بیماری های قارچی مانند سفیدک پودری در صورت وجود جریان هوای مناسب بین گیاهان کمتر قادر به تکثیر و گسترش هستند.

5. روغن چریش یک قارچ کش ارگانیک است که در صورت استفاده زودهنگام می تواند ابزار موثری در برابر بیماری های قارچی باشد. برای تهیه اسپری، روغن چریش را انتخاب کنید که ترکیب طبیعی به نام آزادیراکتین است. 1 تا 2 قاشق چایخوری روغن چریش را با نصف قاشق چایخوری صابون، به یک لیتر آب ولرم اضافه کنید و در یک بطری اسپری مخلوط کنید. خوب تکان دهید و روی یک برگ اسپری آزمایشی انجام دهید و 24-48 ساعت صبر کنید. در صورت بروز هرگونه واکنش نامطلوب، اسپری را رقیق کرده و مجدداً آزمایش کنید.

اسپری را روی تمام سطوح گیاه از جمله سطح زیرین برگ ها و خاک اطراف گیاه بپاشید. در صورت نیاز پنج تا هفت روز دیگر تکرار کنید. توصیه می شود حبوبات دیگر را در باغ خود اسپری کنید، حتی اگر علائم زنگ لوبیا را نشان ندهند.

زنگ لوبیا

6. در پایان فصل گیاهان آلوده را جدا کرده و در سطل زباله بیندازید. کمپوست نکنید.

7- گیاهان را به گونه ای آبیاری کنید که پاشیدن آب که باعث پخش اسپور قارچ نشده و آلودگی را به به حداقل برسانید. برای مثال، آبیاری قطره ای و شیلنگ هایی که پای بوته را فقط خیس می کنند، هر دو روش آبیاری ایده آل هستند. علاوه بر این، صبح زود آبیاری کنید تا با گذشت روز، آب سطحی از روی گیاه تبخیر شود.

8-  از کاشت حبوبات در همان خاک یا محل باغ خودداری کنید، زیرا اسپور زنگ لوبیا از سال قبل به عنوان در خاک باقی مانده و در صورت مهیا شدن شرایط دوباره فعال می شود.

زنگ لوبیا به خصوص با کاهش عملکرد محصول می تواند در رشد حبوبات مشکل ایجاد کند. اما اگر اقدامات پیشگیرانه و روش های کنترلی زودهنگام و به طور معمول در طول فصل اعمال شود، همچنان می توانید برداشت ارزشمندی از لوبیا داشته باشید.

شما عزیزان می توانید در ویکی پدیا درباره لوبیا مطالبی را مطالعه کنید.

نوشته های مشابه