آموزش کاشت و پرورش

پرورش انار

انار

انار بومي ايران است و در تمام استان هاي كشور، به استثناء استان همدان، ارقام متفاوتي از انار بصورت اهلي، وحشي و يا زينتي، آبي يا ديم و بصورت انبوه يا پراكنده ديده مي شود. كشت و كار انار تجاري از قديم الايام در مناطق حاشيه كوير رواج داشته است. فارس، مركزي، اصفهان، خراسان رضوی و يزد به ترتيب مهمترين استان هاي انارخيز كشور را تشكيل مي دهند. زيبايي، تنوع رنگ، طعم و مزه، ارزش غذايي بالا، خواص ويژه دارويي و ضدسرطاني و تنوع فراورده هاي تبديلي، در كنار توصيه هاي ديني و مذهبي، از انار يك ميوه استثنايي و بي نظير ساخته و نظر مشتاقان فراواني را از سراسر جهان به خود جلب نموده است. سازگاري با شرايط مختلف اقليمي، تحمل شرايط نامساعد آب و خاك مثل كم آبي و شوري، تكثير آسان و كم توقعي از ديگر محسنات اين درخت ايراني الاصل است. شما عزیزان میتوانید نهال انار گلو باریک را از سایت فردین کشت خریداری نمایید.

انار

دانه های خیره کننده انار

نیازهای درخت‌انار

آب: نياز آبي، كيفيت آب و ميزان آب مصرفي در باغ هاي انار آب از جمله عوامل مؤثر در توليد اقتصادي انار محسوب مي گردد. هرچند درخت انار به شرايط كم آبي مقاوم است و شواهد نشان مي دهد، حتي باغ هايي كه چند سال آبياري نشده اند، بعد از آبياري، مجدداً شروع به رشد نموده و پاجوش هاي زيادي توليد مي كنند و با تربيت اين پاجوش ها مي توان بار ديگر آنرا به يك باغ پرمحصول و اقتصادي تبديل نمود. با اين حال كميت و كيفيت آب براي درختان انار عامل تعيين كننده در ميزان عملكرد و كيفيت ميوه و حتي مديريت آفات آن مي باشد. آبهاي با هدايت الكتريكي (EC) كمتر از 2 دسي زيمنس بر متر براي انار بسيار مناسب است. اما تحت شرايط خاص از جمله در اختيار داشتن آب كافي، مناسب بودن بافت و عمق خاك و داشتن زهكش، مي توان با مديريت خوب، از آبهاي با هدايت الكتريكي تا 5 دسي زيمنس بر متر نيز استفاده نمود. شوري هاي بالاتر باعث افت شديد كمي و كيفي محصول و افزايش حساسيت درخت در مقابل استرس هاي محيطي مي گردد.

خاك مناسب براي احداث باغ انار: از جمله ي ويژگي هاي با ارزش درخت انار، انعطاف پذيري آن نسبت به انواع خاك ها و تحمل كم آبي و شور ي آب و خاك مي باشد. انار را مي توان در انواع خاك ها از شني تا رسي و حتي اراضي شور كشت كرد، اما درخت انار براي رشد مطلوب، به خاكي با زهكشي خوب و بافت متوسط رسي احتياج دارد. خاك هاي با بافت شني- رسي مناسب ترين خاك براي توليد انار مي باشند. ريشه ي درخت انار تا عمق 5/1  متری زمين نفوذ مي كند و قدرت ريشه زايي آنها بالاست ولي حداكثر ريشه ها در عمق 50-20 سانتيمتري قرار دارند. شخم سالانه و مصرف كودهاي دامي در بهبود شرايط فيزيكي، تهويه بهتر خاك، گسترش ريشه و افزايش كمي و كيفي ميوه بسيار مؤثر است.

به تجربه ثابت شده است كه باغ هاي قديمي انار براي احداث باغ نو مناسب نيست. ميزان گيرايي قلمه و نهال انار و رشد و نمو بعدي آن در اين اراضي بسيار پايين است. استقرار تعداد زيادي از بيمارگرهاي خاكزي، مثل نماتدها، مي تواند يكي از دلايل آن باشد. براي نوسازي و اصلاح اين گونه باغ ها مي توان از روش كف بري تدريجي (درصورتيكه ارقام آن مناسب باشند) و از روش سربرداري و پيوند براي اصلاح ارقام نامرغوب استفاده كرد. به هر حال توصيه مي شود، حتي الامكان از باغ هاي قديمي براي احداث باغ جديد استفاده نشود و در صورت الزام، بعد از پاكسازي باغ قديمي، زمين براي چند سال به حالت آيش گذاشته شود و يا به كشت غلات اختصاص يابد و سپس اقدام به احداث باغ جديد گردد.

نور: اصولاً درخت انار به نور كافي نياز دارد و درختاني كه در زير درختان بزرگ تر قرار مي گيرند، فاقد توليد مناسب مي باشند. معمولاً شاخه هايي كه فضاي آزادتري داشته و از نور كافي برخوردارند، گل و ميوه بيشتري توليد مي كنند. به همین دليل توصیه می شود که درختان انار در محل نور گیر و با فاصله مناسب كاشته شوند.

كوددهی: كود دامی را به میزان 14 تا 1۰ كیلو گرم برای هر درخت 12 تا 1۰ ساله و ۷۰ – 5۰ كیلو گرم برای هر درخت 3۰ ساله، در اواخر زمستان تا نزدیک عید نوروز به زمین می دهند.

انار

کاشت درخت انار

برای مشاهده و خرید انواع نهال اینجا کلیک کنید.

كاشت نهال انار

جهت كاشت نهال انار، بعد از تسطيح، شخم و كوددهي، ابتدا يك آبياري سنگين انجام مي دهيم تا خاك شخم خورده، نشست كند. بعد از گاورو شدن زمين، تسطيح نهايي صورت گرفته و طرح كاشت پياده و محل هاي كاشت نهال ميخكوبي مي شود. سپس با توجه به نوع روش آبياري، نسبت به آماده سازي حوضچه، جوي و پشته و يا لوله هاي آبياري قطره اي اقدام مي گردد. براي كاشت نهال، در محل های میخکوبی شده، گود هاي به ابعاد 50 سانتيمتر كنده و سپس در هر کدام تعداد یک یا دو نهال ریشه دار سالم قرار داده و سپس گوده را با خاك خودش پر و با پا لگد و بعد آبياري مي كنيم. زمان انتقال نهال از خزانه تقريباً همزمان با تهيه قلمه، در اواخر زمستان و زماني است كه جوانه هاي برگي قرمز شده و در حال باز شدن هستند.

هنوز هم تعدادی از باغداران، قلمه را مستقیماً در زمین اصلی می کارند. در این صورت بعد از انجام مراحل آماده سازی در هر گود تعداد چهار عدد قلمه در جهات مختلف، به صورت مايل و به نحوي كه فقط حدود 10-5 سانتيمتر از سر قلمه ها بالاتر از سطح خاك باشد، قرار داده و سپس گود را با خاك خودش پر و با پا لگد نموده و بعد آبياري صورت می گیرد. كشت مستقيم قلمه در زمين اصلي، به دليل مصرف آب زياد و غير يكنواخت شدن شدن باغ (به علت سبز نشدن تعدادي از قلمه ها) روش مناسبي نيست و بهتر است ابتدا قلمه ها را در خزانه كاشت و نهال های ریشه دار را در سال بعد به زمين اصلي منتقل نمود.

انار

عکسی بی نظیر از انار سرخ ایرانی الاصل

اغلب باغداران، در سال های اولیه که نهال های انار کوچک هستند، اقدام به کاشت یونجه در زمین می نمایند. بعضی نیز در بین ردیف ها اقدام به کاشت درختان هلو نموده و به این ترتیب تا زمان بارور شدن درختان انار از آب و زمین حداکثر استفاده را می نمایند. این کار درصد آفتاب سوختگی میوه انار را در سال های اولیه که درختان انار هم پوشانی ندارند، کاهش می دهد و اقدام مناسبی به نظر می رسد، هر چند مشکلاتی را برای کنترل آفات و بیماری های هلو در بردارد و لازم است از هرگونه سمپاشی روی آنها اجتناب گردد. در غیر اینصورت باعث استقرار کنه قرمز پاکوتاه روی درختان جوان شده مشکلات زیادی را در پی خواهد داشت. درختان هلو بعد 5-4 سال و هم زمان با بارور شدن درختان انار حذف می گردد.

گردآوری: حاتمی

نوشته های مشابه