مقالات تخصصی

6 دلیل دفرمه شدن خیار

دفرمه شدن خیار

دلایل مختلفی برای دفرمه شدن خیار وجود دارد. ارقام مختلف خیار شکل متفاوتی دارند. بنابراین شکل و فرم تمام خیارها یکسان نیستند. اما به جز رقم دلایل دیگری برای بدشکل شدن خیار وجود دارد که در این مطلب به شرح آنها می پردازیم.

شایع ترین علل رشد ناهموار خیار استرس محیطی (دما یا آب) و گرده افشانی ضعیف است. عدم تعادل مواد مغذی یا حتی موانع فیزیکی می تواند باعث تشکیل خیار شود.

6 دلیل دفرمه شدن خیار

1. گرده افشانی ناکافی

یکی از اصلی ترین دلایل دفرمه شدن خیار گرده افشانی ناکافی است. گل های ماده خیار با تورم انتهای گل ها قابل شناسایی هستند، برای تولید میوه، بوته های خیار به گرده گل های نر نیاز دارند. راه اصلی این اتفاق از طریق گرده افشان هایی مانند زنبورها و سایر حشرات است.

گرده افشانی ناکافی

گاهی اوقات گرده افشان کافی برای انجام گرده افشانی وجود ندارد و ما با خیارهایی با شکل عجیب روی بوته مواجه می شویم. برای رفع دفرمه شدن خیار، می توانید گل ها را با دست گرده افشانی کنید و با گرفتن یک قلموی کوچک، گرده ها را از روی پرچم گل نر به کلاله گل ماده منتقل کنید.

می توانید گل نر را بگیرید، گلبرگ ها را بردارید تا برچه ظاهر شود و به آرامی آن را بر روی کلاله گل ماده بمالید. به طور طبیعی، گرده افشانی دستی گیاهان کدو، خربزه و کدو سبز آسان تر است، زیرا گل ها بزرگتر هستند، با این حال، خیارها را می توان با موفقیت به صوورت دستی گرده افشانی کرد.

2. شرایط آب و هوا یکی از مهمترین عوامل دفرمه شدن خیار

شرایط آب و هوا

خیار از جمله گیاهانی است که در گرمای زیاد به خوبی رشد نمی کند. در اثر افزایش دما، تعداد گرده های زنده کاهش می یابد، زیرا گرمای زیاد گرده ها را از بین می برد. بنابراین، هنگامی که یک زنبور گرده را از گل نر به گل ماده حمل می کند، ممکن است گرده زنده و مرده را انتقال دهد. با اینکه انتقال گرده اتفاق افتاده است، اما ممکن است گرده کافی برای تشکیل خیار وجود نداشته باشد تا بتواند به درستی بارور شود. در نتیجه خیارها بدشکل خواهند بود.

رطوبت نیز در رشد مناسب خیار نقش دارد. وقتی هوا خیلی خشک یا خیلی مرطوب باشد، میزان موفقیت گرده افشان هایی مثل زنبور کاهش می یابد و به نوبه خود بر رشد خیار تأثیر منفی گذاشته و باعث دفرمه شدن خیار می شود.

شما عزیزان می توانید بذر خیار چمبر، بذر خیار محلی خوش طعم اصفهان، بذر خیار بوته ای هیبرید آمیران آمریکایی و بذر کیوانو (خیار آفریقایی یا خربزه شاخدار) را از سایت فردین کشت خریداری کنید.

3. آبیاری نامناسب 

خیارها شامل 95 درصد آب هستند و به سرعت رشد می کنند.  یک خیار کوچک به راحتی می تواند در عرض یک هفته یا بیشتر رشد کند و آب برای انتقال مواد مغذی به میوه خیار در حال رشد ضروری است، بنابراین، برای رشد مناسب به آب زیادی نیاز دارند. اگر بوته های خیار به طور ناکافی یا نامنظم آبیاری شوند، خیارهای بد شکل تولید می کنند. خیارهایی که آب کافی دریافت نمی‌کنند احتمالاً در طول میوه با مشکل رشد مناسب مواجه می‌شوند و همچنین ممکن است دچار مشکلی به نام پوسیدگی انتهای شکوفه شوند که منجر به نرم و سیاه شدن انتهای انتهایی آن می‌شود.

همچنین به یاد داشته باشید که گیاهانی که در گلدان رشد می کنند سریعتر از گیاهانی که در زمین رشد می کنند خشک می شوند، بنابراین مراقب خیارهایی باشید که در گلدان رشد می کنند تا مطمئن شوید که آب کافی دریافت می کنند.

4. عدم دریافت عناصر مغذی

دفرمه شدن خیار

بوته‌های خیار تغذیه‌کننده‌های سنگین هستند و اگر به اندازه کافی عناصر مورد نیاز خود را دریافت نکنند به احتمال زیاد دفرمه شدن خیار را مشاهده می کنید.

قبل از کاشت بذر خیار، خاک را با کمپوست تقویت کنید. سپس در طول فصل به میزان لازم یک کود تقویت کننده مانند کودهای NPK به بوته ها بدهید. اگر خیار را در گلدان می کارید، احتمالاً باید دفعات بیشتری کود دهید.

با اینکه کود برای رشد خیار مهم است، اما کوددهی بیش از حد ممکن است دردسر ساز شود. کودهایی که نیتروژن بالایی دارند می توانند باعث رشد بیشتر شاخ و برگ شوند و در نتیجه عملکرد بوته کاهش می یابد.

5. حشرات و بیماری ها

حشراتی مانند شته‌ ها و سفید بالک ها با تغذیه از شیره گیاهی باعث تغییر شکل و دفرمه شدن خیار می شوند. معمولا این آفات را می توان به راحتی با صابون های حشره کش و روغن چریش کنترل کرد. ویروس موزاییک خیار نیز اغلب باعث توقف رشد گیاه و تغییر شکل میوه ها در بوته های خیار می شود.

6. استرس محیطی

استرس محیطی

هنگامی که بوته های خیار استرس را تجربه می کنند، تولید میوه کاهش می یابد و ممکن است منجر به کاهش رشد یا دفرمه شدن خیار شود. کمبود آب، کمبود مواد مغذی یا کمبود نور خورشید همگی در کاهش تولید میوه نقش دارند. گیاهان خیار خود را یک یا دو بار در هفته یا هر زمان که خاک در عمق 2 سانتی متری خشک به نظر رسید، آبیاری کنید.

شما عزیزان می توانید در ویکی پدیا راجع به گیاه خیار مطالبی را مطالعه کنید.

0 دیدگاه در “6 دلیل دفرمه شدن خیار

  1. ayat.toghraei گفت:

    تشکر مطالب جالب وکاربردی بودن