آموزش کاشت و پرورش

4 دلیل اصلی تلف شدن گیاهچه های ذرت

تلف شدن گیاهچه ذرت

ذرت یکی از پرکاربردترین گیاهان در بین محصولات است که اکثر ما علاقمند به کاشت ذرت در باغچه خود هستیم. اما گاهی همه چیز آنطور که تصورش را داریم به خوبی پیش نمی رود و ممکن است در ابتدای کار با تلف شدن گیاهچه های ذرت روبه رو شویم. ذرت در طول دوره رشدی خود به آفات، بیماری ها، هوای سرد و سایر بلاها حساس است.

4 دلیل اصلی تلف شدن گیاهچه های ذرت

1- عدم وجود گرمای کافی

شاید شما هم با گرم شدن نسبی هوا به این فکر بیفتید که می توانید ذرت های مورد نیاز خودتان را در باغچه بکارید اما ممکن است خاک باغچه شما به اندازه کافی گرم نباشد و منجر به عدم جوانه زنی و سپس تلف شدن گیاهچه های ذرت شود.

برای جوانه زنی بذر ذرت، خاک باید تا 10 درجه سانتی گراد گرم شود و در طول شب دمای خاک کمتر از 10 درجه سانتی گراد نباشد. اگر خطر یخ زدگی در منطقه شما وجود دارد بهتر است بعد از اینکه هوا کمی گرم تر شد اقدام به کاشت کنید. اگر دمای هوا به 0 تا 2- درجه سانتی گراد برسد احتمال جوانه نزدن بذرهای ذرت زیاد است. اما اگر دما به 2- درجه سانتی گراد برسد باعث تلف شدن گیاهچه های ذرت می شود. در چنین دمای کمی، آب درون سلول های گیاه به بلورهای یخ تبدیل می شود که باعث شکافته شدن دیواره سلول می گردد. با گرم شدن مجدد هوا، یخ ذوب می شود و باعث از بین رفتن سلول ها و پارگی دیواره سلولی و خارج شدن آب و مواد مغذی می شود. اگر تعداد سلول هایی که یخ زده اند بیشتر باشد، گیاهچه های ذرت می میرند. برای جلوگیری از این اتفاق، تنها چاره شما این است که بذر را در داخل خانه بکارید و منتظر بمانید تا دمای هوا افزایش پیدا کند و سپس اقدام به کاشت کنید.

2-  کمبود نور خورشید

اگر گیاهچه های ذرت حداقل 6 تا 8 ساعت در روز  نور خورشید دریافت نکنند به احتمال زیاد گیاهچه ها تلف می شوند. اگر ذرت ها را در فضای داخلی خانه پرورش می دهید، آنها را نزدیک پنجره ای آفتابی و روشن قرار دهید و از نور مصنوعی استفاده کنید، زیرا نور خورشید فیلتر شده کافی نیست و ذرت بدون نور مستقیم رشد نکرده و ضعیف می شود.

3- بیماری های قارچی

اگر ذرت ها را در مناطق خنک و مرطوب می کارید، به احتمال زیاد بوته های جوان ذرت با قارچ های بیمارگر درگیر می شوند.  کاشت ذرت در خاک سرد و مرطوب آن را به عنوان یک میزبان برای بیماری های قارچی آماده می کند. اگر گیاهچه های ذرت شما زرد و پژمرده می شوند مسلما آلوده به قارچ های بیمارگر هستند. تشخیص دقیق عامل بیماری تقریبا غیر ممکن است و برای تشخیص قطعی باید نمونه ای از بافت آلوده گیا کشت شده و سپس اقدام به شناسایی عامل بیمارگر نمود.

متداول ترین عوامل قارچی که باعث تلف شدن گیاهچه های ذرت می شوند عبارت اند از: گونه های Fusarium ، که باعث ایجاد ضایعات قهوه ای قرمز در گیاهچه می شود. Rhizoctonia، پاتوژنی است که علائمی روی گیاه نداشته و یکباره منجر به تلف شدن گیاهچه های ذرت و پوسیده شدن ریشه های آن می شود. Pythium ، قاتل دیگر “نامرئی” است که باعث ایجاد ضایعات تیره در ریشه ها می شود، سپس گیاه را پوسیده و از بین می برد. این عوامل بیماری زا به راحتی در خاک و تجهیزات باغبانی که قبلاً استفاده می شده زمستان گذرانی می کنند. شرایط مرطوب می تواند احتمال بروز آنها را افزایش داده و گیاهچه های جوان شما را از بین ببرد.

برای جلوگیری از آلوده شدن گیاهچه ها به عوامل بیماری زا:

همیشه وسایل باغبانی خود را تمیز  و ضدعفونی کنید.

اگر دوباره از سینی ها یا ظروف استفاده می کنید، ابتدا آنها را به مدت 30 دقیقه در محلول 90٪ آب و 10٪ سفیدکننده (وایتکس) خیس کنید تا قارچ ها از بین بروند.

اگر بذر را در خانه می کارید، از مخلوط خاک گلدان استفاده کنید و از  خاک باغچه  استفاده نکنید.

گیاهچه ها را در شرایط بهینه نگه دارید: بگرما، نور خورشید و مقدار کافی آب برای آنها فراهم کنید و از افزودن کود تا زمان 4 برگی شدن، خودداری کنید.

ذرت شیرین

برای مشاهده بذر انواع ذرت کلیک کنید.

4- کمبود مواد غذایی و حساسیت به علف کش ها

در حالی که تمیز نگه داشتن باغجهو عاری بودن از علف های هرز بسیار مهم است، اما استفاده از علف کش می تواند باعث از بین رفتن یا آسیب رساندن به گیاهچه های ذرت شود.

اگر برگ های جوان پیچ خورده یا صاف روی زمین افتاده اند، ممکن است به صورت اتفاقی علف کش روی آنها پاشیده شده است. رایج ترین علف کش های مورد استفاده توفوردی و گلیفوسیت است که سبب از بین گیاهچه ها می شود.

برای گیاهچه هایی که سالم به نظر می رسند، به جز برخی از رنگ های غیر طبیعی که در زیر توضیح داده شده است، در واقع گیاهچه شما با کمبود مواد معدنی روبرو است.

برگ هایی با رنگ برگ سبز که به طور غیرمعمول کم رنگ است، کمبود نیتروژن یا گوگرد را نشان می دهد.

لبه های برگ زرد و خشک شده احتمالاً به دلیل کمبود پتاسیم کافی ایجاد می شود.

اگر فقط برگ های فوقانی زرد می شوند، به احتمال زیاد  کمبود منیزیم وجود دارد.

کمبود فسفر به راحتی قابل تشخیص است: برگ ها به رنگ ارغوانی در می آیند

برای درمان  رنگ برگ کم رنگ و لبه های برگ زرد شده ، کود 10-10-10 NPK استفاده کنید و برای کمبود منیزیم، آهک به خاک اضافه کنید.

بهترین راه برای جلوگیری از کمبود مواد معدنی، انجام آزمایش خاک قبل از شروع کاشت ذرت است. کمی کار قبل از کاشت می تواند شما را از یک سردرگمی بزرگ نجات دهد!

اما اگر آزمایش خاک انجام ندهید و در نهایت با کمبود مواد معدنی روبرو شوید ، یافتن کودها و مکمل های گیاهی به راحتی می تواند کمبود مواد مغذی را دوباره جبران کند.