متفرقه, عمومی

کودهای دامی

کودهای دامی

کودهای دامی،از بدو شروع انسان به کشاورزی به عنوان یک بهبود دهنده رشد مورد استفاده قرار گرفته و همیشه در مزارع استفاده میشده و اما متاسفانه هنوز هم با توجه به گذشت زمان و پیشرفت علم و تکنولوژی همچنان کشاورزان و باغداران همان راه پدران خود در رابطه با کودهای دامی را پیش میبرند و با اینکه معایب استفاده از کودهای دامی به صورت تازه کاملا مشخص شده همچنان از کودهای دامی تازه استفاده میکنند در حالی که میتوانند با کمی مطالعه و بررسی و کسب تجربه این کود های دامی را فرآوری کرده و نتیجه بسیار بهتری بگیرند و با این کار بر مزیت های این کودها بیفزایند و از معایب آن بکاهند،مواردی را در رابطه با این کودها گفته میشود که قابل توجه است:

اول این گفته شود که اکثر کشاورزان کودهای دامی را برای تامین عناصرماکرو یا همان مصرف کودی استفاده میکنند در حالی که کودهای دامی خواص مفیدی فراوانی دارند که تامین عناصرغذایی یکی از این خواص است ،اکنون به برخی خواص کودهای دامی اشاره میکنیم.
کودهای دامی سرشار از انواع میکرواورگانیسم ها و باکتری های مفید و مضرهستند، که درمتابولیسم گیاهان،و تجزیه عناصرو…. نقش کلیدی دارند،خصوصا درخاکهای ایران که جمعیت میکرواورگانیسم ها بشدت کاهش یافته است این کار به بخش زنده خاک کمک فراوانی خواهد کرد.
بخش زیادی از کودهای دامی را کربن الی تشکیل میدهد،کربن الی،یکی ازمهمترین مولفه های کلیدی در خاک است.
کودهای دامی بسته به نوع دام و تغذیه و… منبع مناسبی برای تامین عناصرماکرو (ازت،فسفر،پتاس،)و عناصرمیکرو هستند.
اگر کشاورزان عزیز کودهای دامی را بصورت صحیح فراوری واستفاده کنند،پس از مصرف ممتد چند ساله،هم سلامت خاک تضمین میشود(نسبت به مصرف بقیه کودها)و هم میتوان امید به برداشت های بالا داشت.

اگر دقت کرده باشید تقریبا در تمام مواردی که کشاورز نمونه با بالاترین برداشت معرفی میشود استفاده ازکودهای فراوری شده قبل ازکاشت وحتی بعدازکاشت،یکی مهمترین فاکتورهای افزایش عملکرد آن میباشد.
متاسفانه کشاورزان ما کودهای دامی را تازه یا نیم پوسیده استفاده میکنند که موجب مشکلاتی برای آنها خواهد شد و بیشتر با این تفکر که کود خشک همان پوسیده یا فرآوری است پیش میروند در عین حال که این اصلا درست نیست و نمیتوان یک کود دامی خشک را پوسیده یا فرآوری شده فرض کرد و حتما باید طی پروسه این کود را با افزایش رطوبت و فرایند هایی فرآوری کرد.
برای تشخیص کود پوسیده،یافراوری شده مرغوب،بهترین راهکار آزمایش است که میتوان با فرستادن یک نمونه به آزمایشگاه از این مورد مطمئن شد.

تفاوت کود پوسیده وفراوری

مصرف کودهای دامی،مشکلاتی هم دارند.
برای مثال درصدعناصر انها متعادل نیست،یا ممکن است بیماری های قارچی و باکتری های مضر در آن وجود داشته باشد که با کود دامی تازه این موارد به باغ یا مزرعه خود انتقال دهیم.
همچنین ممکن است جمعیت باکتری های مفید آن کم باشد و می توان با افزودن این باکتری ها در زمان فرآوری کود را غنی از عوامل زنده مفید کرد.
و به خاطر اینکه مواد آلی ازت خیلی سریع تجزیه شده و به صورت آمونیاک هست میتونه با افزایش این ماده در اطراف ریشه باعث مسمومیت در گیاه بشه که با فرآوری این مشکل حل خواهد شد.
پس برای رفع مشکلات کود تازه و تکمیل ان بعنوان منبع مناسب کودهای الی،باید انرا اصلاح کرد،کود پوسیده بعد از اصلاح را کودفراوری میگویند
در فرایندفراوری معمولا درصدعناصر را باتزریق کود هایی به این کود غنی سازی کرده و درصد عناصر را به آنچه نیاز داریم میرسانیم.
همچنین عناصری مانند گوگرد و اهن و دیگر ترکیبات را هم میتوان به آن اضافه کرد.
همچنین با روشهایی نسبت کربن به ازت راهم میتوان متعادل کرد.
همچنین باروشهایی مانند استریل بابخار میتوان قارچ ها و کنه ها و حتی بعضی بذور علف های هرز را از بین برد.

به همین دلیل است که عملکرد کودهای فراوری،واقعا عالیست و جایگزین بسیاری از کودهای شیمیایی است و در صورتی که درست فرآوری شده باشد هیچ جایگزینی نخواهد داشت. فقط این مطلب را در ذهن خود بسپارید که تمام ای موارد مشروط بر این است که مراحل فراوری درست واصولی انحام شده باشد.

2 دیدگاه در “کودهای دامی

  1. keyvan گفت:

    سلام
    محصولات خوب هستند ولی نهال از طریق پست تیباکس ارائه شود بهتر است .

    1. سلام وقت بخیر داریم برنامه ریزی می کنیم که انشا الله سیستم تیپاکس رو جایگزین کنیم. ممنون از تذکرتون

نظرات بسته شده است.