در شبکه های اجتماعی پذیرای شما همراهان همیشگی هستیم
اطلاعیه مهم:
کاربر گرامی با توجه به حوادث جاری در کشور و تعطیلی موقت ادارات دولتی و غیر دولتی، ارسال سفارشات با تاخیر انجام می گردد. زمان دقیق ارسال مشخص نیست و در اولین فرصت به تمامی سفارشات رسیدگی خواهد شد.
لطفاً با توجه به این اطلاعیه از پیگیریهای مکرر تلفنی یا از طریق پیام رسان ها جداً خودداری فرمایید. X
در شبکه های اجتماعی پذیرای شما همراهان همیشگی هستیم
ضدعفونی بستر خاک و گلدان ها به چندین روش صورت می گیرند که در این مقاله به بررسی آن می پردازیم.
1- در صورت استفاده از پرلیت تازه نیازی به انجام ضد عفونی آن نمی باشد.
2- در صورت استفاده از پرلیت در چند نوبت لازم است پس از سرند کردن و جدا نمودن بقایای گیاهی، طبق بند ۳ ضد عفونی شود.
3- در صورت استفاده از ماسه و یا مخلوط ماسه و هر گونه پرلیت لازم است با یکی از روش های زیر ضد عفونی انجام گردد.
در صورت استفاده از این روش، ابتدا باید بستر مورد استفاده در روی سطح عایق پهن شده و عمق آن در تمام قسمت ها در حد ۳۰-۲۰ سانتیمتر تنظیم و سپس با پوشش مناسب، نظیر برزنت و یا پوشش پلاستیکی دولایه پوشانیده شود. در مرحله بعد، با هدایت بخار با دمای حداقل ۱۱۰ درجه سانتیگراد و فشار ۲-۱ اتمسفر به زیر پوشش، دمای بستر باید در سردترین نقطه آن به ۷۰ درجه سانتیگراد رسانیده شود و سپس این دما به مدت یکساعت حفظ شود. در این حالت، بستر پاستوریزه شده و ضمن از بین رفتن موجودات پارازیت، میکروارگانیسم های مفید آن زنده مانده و در صورت بروز آلودگی های ثانویه، صدمه زیادی به گیاه وارد نمی شود. باید توجه داشت که در صورت افزایش دمای خاک به حد بیش از ۸۰ درجه سانتیگراد به مدت بیش از یک ساعت خاک، استریل گردیده و تمام موجودات مفید آن از بین می روند و در چنین بسترهایی در صورت بروز آلودگی ثانویه، خسارت وارده از سوی پاتوژن ها، بیشتر از بسترهای ضد عفونی نشده خواهد بود از طرف دیگر در این گونه از بسترها، املاح غير محلول از جمله منگنز بصورت محلول در آمده و موجب مسمویت قلمه های ریشه دار خواهد گردید. از طرف دیگر نیتریفیکاسیون متوقف شده و آمونیاک افزایش یافته و در نتیجه، خسارت بیشتر خواهد گردید. لذا لازم است در ضد عفونی بستر هایی که با حرارت بالا استریل شدند، مدت ۱۴ – ۷ روز، انتظار برای احیاء مجدد آن در نظر گرفته شود و سپس اقدام به کشت گردد تا در این مدت جمعیت باکتری های دخیل در عمل نیتریفیکاسیون افزایش یافته و سمیت ناشی از تجمع آمونیاک نیز برطرف شود.
ضدعفونی خاک با بخار آب
در ضدعفونی بستر ریشه زایی حداکثر بعمق ۲۵ سانتیمتر ، واپام مورد نیاز به میزان cc۱۱۰ – ۱۴۰ به ازاء هر متر مربع از سطح بستر با مقدار مناسب آب پاشیده شده بنحوی که تمام عمق آن خیس شود و سپس پوشانیدن سطح بستر با پوشش پلاستیکی بصورت کامل انجام شود. دمای مناسب بستر برای انجام عملیات ضد عفونی با واپام، ۲۵-۱۵ درجه سانتیگراد می باشد همچنین لازم است قبل از استفاده از واپام، رطوبت بستر در حد مناسب ( در حد ظرفیت نگهداری) باشد. مدت زمان ضدعفونی بستر حداقل ۷۲ ساعت بوده و مدت تهویه و انتظار برای استفاده از بستر ضدعفونی شده با واپام ۳-۲ هفته می باشد. در طول مدت هوادهی لازم است هر ۷-۵ روز یکبار عمل برهم زدن بستر ریشه زایی با رعایت اقدامات ایمنی انجام و گاز موجود در آن بطور کامل خارج شود . برای اطمینان از انجام تهویه کامل خاک، انجام تست کاشت بذر کاهو یا تربچه در خاک ضد عفونی شده با واپام ضروری می باشد.
برای ضدعفونی بستر های تهیه شده از ماسه شسته و یا مخلوط ماسه شسته و پرلیت می توان از محلول ۳ درصد فرمالین تجارتی (۳۷ درصد) استفاده نمود. محلول فرمالین، باید حداقل تا عمق توسعه ریشه رسانیده شود پس از استفاده از فرمالین لازم است درب و پنجره های گلخانه کاملا مسدود گردد. مدت زمان ضد عفونی با فرمالین ۷۲ ساعت و مدت زمان عملیات تهویه ۷- ۵ روز می باشد. همچنین می توان هم زمان با ضدعفونی بستر ریشه زایی، تمام قسمت های داخل گلخانه را با پاشیدن محلول ۲ درصد از فرمالین تجارتی ضدعفونی نمود. در زمان کاربرد فرمالین استفاده از ماسک و رعایت سایر نکات ایمنی از جمله روشن کردن ونتیلاتورها الزامی است.
تواند در کاهش پوسیدگی های ناشی از برخی از پاتوژن های قارچی موثر واقع شود.
۴- در صورت استفاده از بستر ریشه زایی تهیه شده از مخلوط خاک و ماسه
روشهای ضدعفونی بستر عبارت است از :
۱ – ۴- استفاده از بخار آب داغ طبق بند ۳-۱.
۲ – ۴ – استفاده از واپام ( متام سدیم ) طبق بند ۳-۲ .
۳ – ۴ – استفاده از گاز متیل بروماید
این گاز صرفا برای ضدعفونی بستر های دارای خاک، نظیر بستر تهیه شده از مخلوط ماسه و خاک آلوده به پاتوژن های خاکزاد قرنطینه داخلی توصیه می شود حداکثر عمق بستر تحت ضد عفونی ۴۰۳۰ سانتیمتر، میزان گاز مصرفی ۵۰-۷۰ گرم در متر مربع و مدت زمان ضدعفونی حداقل ۴۸ ساعت می باشد. همچنین، حداقل دمای بستر در زمان ضد عفونی با گاز متیل بروماید ۱۵ درجه سانتی گراد بوده در ضمن ضروری است به منظور تحریک و شروع فعالیت پاتوژن های خاکزاد و بذور علف های هرز، ۲-۱ هفته قبل از شروع عملیات ضد عفونی، آبیاری بستر ریشه زایی بصورت کامل انجام و در زمان ضد عفونی، رطوبت بستر ریشه زایی باید در حد ۷۰ درصد ظرفیت نگهداری باشد. پس از پایان عملیات ضدعفونی، تهویه بستر ضد عفونی شده به مدت ۱۴- ۷ روز ( متناسب با بافت خاک ) الزامی است.
در صورت وجود محدودیت زمانی از نظر تهویه و لزوم کاشت سریعتر قلمه ها در بستر ریشه زایی ضدعفونی شده، می توان با انجام چند نوبت آبیاری کامل بستر و خارج کردن آب اضافی از زهکش ها، شستشوی بستر را انجام و بدینوسیله گاز موجود در بستر را از آن خارج نمود. در این صورت مدت زمان تهویه بعد از شستشو بیش از ۷-۵ روز نخواهد بود.
تذکر: در صورت استفاده از واپام و متیل بروماید برای انجام ضد عفونی بستر ریشه زایی، انجام ضد عفونی سطوح داخلی گلخانه با استفاده از فرمالین ۲ درصد و یا هیپوکلریت 5/0درصد (یک لیتر وایتکس در ۱۰ لیتر آب ) ضروری است. بسته بودن درب و پنجره ها به مدت ۴-۳ روز بعد از ضد عفونی و سپس انجام تهویه به مدت ۷-۵ روز ضرورت دارد. بهتر است دمای بستر ریشه زایی در طول مرحله ضد عفونی ، ۲۵- ۱۵ درجه سانتی گراد باشد. – در صورت بالا بودن میزان رطوبت بستر و نیز در شرایطی که دمای بستر بیش از ۳۰ درجه و یا کمتر از ۸ درجه سانتی گراد باشد انجام ضدعفونی با گاز متیل بروماید و واپام و فرمالین به دلیل دارا بودن خطرات زیاد برای سلامتی انسان و نیز تاثیر کم آنها در کنترل عوامل خسارت زا، توصیه نمی شود.
در این مرحله صرفا می توان از قارچکش هایی نظیر بنومیل، کاربندازیم، کاپتان با دوز ۲-۱ در هزار برای محلول پاشی در سطح بستر در چند نوبت استفاده نمود. کابرد روش های دیگر موجب از بین رفتن قلمه های ریشه دار خواهد گردید.
قبل از انجام ضدعفونی خاک گلدان لازم است نکات ذیل رعایت گردد:
١- خرد کردن کلوخه ها و سرند کردن خاک و اختلاط آن با ماسه و مواد آلی برای تهیه شالوده خاک گلدان.
۲- پهن کردن شالوده خاک گلدان به عمق حداکثر ۳۰ سانتیمتر، بر روی سطح غیر قابل نفوذ برای گاز و بخار آب ( سطح بتونی و یا پوشش پلاستیکی ضخیم و دو لایه).
۳- با توجه به زیاد بودن جایگاه های اتصال مواد آلی به گاز متیل بروماید و به تبع آن افزایش باقی مانده برم در خاک و مشکل شدن عملیات تهویه و افزایش خطر گیاه سوزی، لازم است میزان مواد آلی خاک از ۵ درصد بیشتر نشده و در ضمن، این مواد باید کهنه و پوسیده باشد.
۴- انجام ضد عفونی با یکی از روش های ذیل :
ضدعفونی خاک از مهمترین عملیات قبل از کاشت است.
در صورت استفاده از گاز متیل بروماید برای ضدعفونی خاک گلدان قبل از کاشت لازم است نکات ذیل رعایت گردد :
تهیه شالوده خاک گلدان و پهن کردن آن بر روی پوشش پلاستیکی، حداکثر به ارتفاع 15 – 20 سانتی متر در محل آفتابگیر.
خیس کردن خاک و پوشانیدن کامل آن با پوشش پلاستیکی از جنس پلی اتیلن شفاف، بطوری که پلاستیک رویی و زیرین به یکدیگر متصل و کاملا درزگیری شود. باید توجه نمود که پوشانیدن با پلاستیک بعد از قرار دادن شلنگ آبیاری بر روی خاک صورت پذیرد تا بتوان در تمام مدت آفتابدهی رطوبت مورد نیاز را تامین نمود.
مدت زمان آفتابدهی خاک بطور متوسط ۶-۴ هفته، در ایام گرم سال می باشد.
پلاستیک مورد استفاده باید ترجیحأ ضداشعه باشد تا زود پاره نشود.
در این مرحله ضدعفونی بستر صرفا می توان از قارچکش های موثر مانند کاپتان، بنومیل،کاربندازیم و…، متناسب با نوع پاتوژن استفاده نمود و شدت خسارت را کاهش داد. برای کنترل نماتدهای پارازیت گیاهی غیر قرنطینه ای، مصرف نماتدکش های توصیه شده نظیر راگبی بمیزان ۵ گرم از گرانول ۱۰ درصد آن به ازای هر گلدان آلوده در یک یا دو نوبت امکان پذیر می باشد. در این مرحله برای کنترل کامل بیماری های آوندی نظیر پژمردگی های ناشی از فعالیت قارچ های فوزاریوم و ورتیسیلیوم، راه حل شناخته شده ای وجود ندارد.
گردآوری: حاتمی
کلیه بذرهای ارائه شده قبل از فروش عمومی، تا دو بار تست قوه نامیه زده می شوند.
فاکتورهای بیشتر از یک میلیون تومان و تا زیر 250 گرم شامل ارسال رایگان به سراسر ایران می گردند.
با در دست داشتن کد رهگیری مرسوله، به راحتی در هر لحظه از وضعیت سفارش آگاه شوید.
کارشناسان فردین کشت از طریق ارسال پیام در تلگرام و واتس اپ و ایتا پاسخگوی شما عزیزان هستند.
شرکت فردین کشت – توسعه کشاورزی نوین در ایران
آدرس: البرز، کرج، جهانشهر، کوی کارمندان شمالی
کلیه حقوق سایت برای فردین کشت محفوظ است
طراحی و پشتیبانی توسط
آزاد وب
نسخه: 7.3.2
نتایج بیشتر...