نقش ورمی کمپوست در خاک

ویژگیهای مهم کود ورمی کمپوست در مقایسه با سایر کمپوستها:
– ورمی کمپوست در اصلاح بافت فیزیکی خاک، نقش بهسزایی دارد و موجب سبک شدن آن میشود. بنابراین ضریب حفظ رطوبت در خاک افزایش مییابد و آب به مقدار بیشتری در بافت خاک نگهداری میشود. در این حالت ورمی کمپوست موجب رها شدن تدریجی آب از خاک شده است و از تبخیر سطحی و یا نفوذ سریع آب به داخل عمق خاک (عمق دور از دسترس گیاه) جلوگیری میکند.
– کودورمی کمپوست به حل شدن مواد مغذی خاک کمک میکند
– ورمی کمپوست در ایجاد تعادل نسبت مواد معدنی به مواد مغذی در خاک نقش مهمی دارد و با داشتن ترکیباتی چون نیتروژن، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و غیره یک کود بسیار غنی به شمار میرود.
ترکیب شیمیایی منحصر به فرد ورمی کمپوست
– در ترکیب شیمیایی ورمی کمپوست مقدار قابل توجهی چربی یافت میشود که آن را تبدیل به یک کود کامل میکند، به همین دلیل در غنیسازی گیاه از نظر مواد غذایی و همچنین احتیاجات متابولیکی آن، بسیار مؤثر است. به طور معمول، این مواد در سایر کودهای استاندارد تجاری یافت نمیشوند.
– بر اساس بررسیهای دانشمندان ژاپنی که در سال ۱۹۷۸ منتشر شده است، زمانی که کودورمی کمپوست با سایر کودها مخلوط شده و در زمین بکار رود، حلالیت مواد مغذی کود به تأخیر میافتد و مدت زمان پایداری آن افزایش مییابد. در این حالت، این کود با رها کردن تدریجی مواد مغذی خود در خاک در تداوم طولانیمدت فعالیت کود، سهم بهسزایی دارد. همین ویژگی موجب میشود که در طول دوران کاشت و داشت گیاه، هیچگونه نیازی به افزودن مجدد ورمی کمپوست به خاک نبوده و در این دوره فقط یک بار استفاده از کود در زمین کافی خواهد بود. اگر ورمی کمپوست با کودهای دیگر مخلوط شود. خواص فیزیکی و شیمیایی خاک همزمان با هم بهبود مییابد، بنابراین این ترکیب در تشدید اثرهای مطلوب و عملکرد کود تأثیر میگذارد.
– کودورمی کمپوست یک کود صد در صد آلی است که به صورت مستقیم جذب ریشه گیاهان میشود. این نوع کمپوست، غنیترین محیط برای حیات موجودات ذرهبینی خاک بوده، ولی با وجود این، بدون بو و عاری از آلودگی است.
آنزیم ها و میکرو ارگانیسم های ورمی کمپوست
– ارزشمندترین ویژگی این کود در عملکرد آنزیمها، میکروارگانیسمها و هورمونهای مختلف موجود در آن است. دارای آنزیمهایی نظیر پروتئاز، آمیلاز، لیپاز، سلولاز و کتیناز است که در تجزیه مواد آلی خاک و در نتیجه در دسترس قرار دادن مواد مغذی مورد لزوم گیاهان نقش مؤثری دارد. ویژگی یاد شده موجب میشود تا ورمی کمپوست به عنوان بهترین و اساسیترین کود برای احیای زمینهای بایر غیرقابل کشت به شمار میرود.
– کودورمی کمپوست محصولی، با ارزش برای کشت انواع محصولات به شمار میآید و در درجه اول برای پرورش گل و گیاهان زینتی و در کشتزارها برای اصلاح نژاد گیاهان مورد توجه قرار گرفته است. از آنجا که نقش اساسی این نوع کمپوست تحریک و تسریع رشد گیاهان بوده، بهترین تأثیر آن در رنگآمیزی گل و بزرگتر کردن آن است.

ورمی کمپوست
تاثیر کودورمی کمپوست بر گیاه
– به نظر میرسد که این کود در تغلیظ عطر و اسانس گیاهان و گلهای معطر تأثیر داشته باشد.
– سایر موارد استفاده از این محصول شامل کاربرد آن در کرتهای بزرگ پرورش گل، کشتزارهای انگور، محصولات و میوههای نوبر و زودرس، بیشهزاران و جنگلهای طبیعی و مصنوعی (تولید چوب)، باغهای گردو، مرکبات و زیتون است.
– ورمی کمپوست، سرشار از عناصر پرمصرف و کممصرف و به شکل قابل استفاده برای گیاه است. بر اساس گزارشهای موجود، فضولات کرمهای خاکی از نظر عوامل شیمیایی دارای مقادیر زیادی مواد آلی و عناصر قلیایی قابل تبادل، شامل سدیم، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، فسفر و منگنز قابل استفاده برای گیاه نسبت به خاک اطراف است.
– مواد تحریککننده رشد گیاه نظر اکسین و سیتوکسین در ورمی کمپوست وجود دارد.
– این کود مقدار محسوسی آهن و مس در ترکیبات خود به اشکال شیمیایی و هندسی معین دارد که در اسید هیومیک و منابع دیگر خاک، همانند آنها یافت میشود.
– اسیدهای هیومیک و برخی از فلزات سنگین در ورمی کمپوست وجود دارد. در طیفسنجی با امواج ماورای بنفش و تجزیه شیمیایی توده به وسیله حرارت، مشخص شده است که اسیدهای هیومیک ورمی کمپوست شبیه به نوعی لیگنین گیاهی هستند.
– کودورمی کمپوست اثر محرکی بر روی حداکثر رشد گلیسین (سویا) با افزایش در طول ریشه، تعداد ریشه افقی، جوانه زدن طولی و طول قسمت میان دو گره نشای آن و سایر گیاهان دارد.
– فلزات، در مدفوع کرمها (ورمی کمپوست) همراه با افزایش تدریجی غلظت آنها (البته به استثنای کروم و زیرکونیوم) ظاهر میشوند. افزودن زغالسنگ نارس و ماسه به ورمی کمپوست موجب کاهش غلظت فلزات ۷۶ تا ۹۴ درصد میشود.