مقالات تخصصی

7 دلیل مهم برای استفاده از آمینو اسیدها

آمینو اسیدها

آمینو اسیدها مولکول‌های آلی هستند که بخشی از پروتئین‌ها بوده و نقش کلیدی در اکثر فرآیندهای بیولوژیکی گیاه دارند. اسیدهای آمینه موجود در گیاهان از نیتروژن جذب شده توسط ریشه ها، از طریق فرآیندی که مستلزم صرف انرژی زیاد است، سنتز می‌شوند. این مصرف انرژی در شرایط استرس (خشکی، بیماری، تغییرات ناگهانی دما و …) حیاتی است، شرایطی که در آن اسیدهای آمینه آزاد بیشتری مورد نیاز است باید این مواد از طریق کوددهی به گیاه برسد.

چگونه بفهمیم گیاهان به آمینو اسیدها نیاز دارند؟

تشخیص اینکه خاک و گیاهان چه زمانی به اسیدهای آمینه نیاز دارد دشوار است. با این حال، کیفیت پایین خاک را می توان با تجزیه و تحلیل وضعیت سلامت گیاه تعیین کرد. 7 نشانه که نشان می دهد گیاهانی که مواد مغذی لازم را دریافت نمی کنند و گیاهان ممکن است به اسیدهای آمینه نیاز داشته باشند:

1. گیاهان کم رنگ یا زرد رنگ هستند.

2. کاهش سرعت رشد

3. پس از استرس به کندی به وضعیت قبل برمی گردند.

4. اثرات ناشی از استرس محیطی شدیدتر دیده می شود.

5. علف های هرز شروع به رشد می کنند.

6. بیماری های گیاهی افزایش می یابد

7. گیاهان کوچکتر از حد معمول هستند

نقش آمینو اسیدها در گیاهان

1. کمک به فتوسنتز

اسیدهای آمینه فواید مختلفی برای سلامت گیاهان دارند که مهمترین آنها کمک به فتوسنتز است. بدون فتوسنتز مناسب، گیاهان رشد نخواهند کرد. این فرآیند متکی بر تولید کلروفیل است که نیاز به جذب انرژی از خورشید دارد. آمینو اسیدها به تولید کلروفیل کمک می کند که منجر به فتوسنتز بهتر و تولید محصول با کیفیت می شود.

آمینو اسیدها

آیا گیاهان در روزهای ابری فتوسنتز می کنند؟

2. افزایش جذب مواد مغذی

برگ های گیاه دارای روزنه هستند. روزنه ها منافذ کوچکی اند که به گیاهان در جذب کربن دی اکسید و مواد مغذی کمک می کنند. هنگامی که هوا گرم است و رطوبت هوا کم است، روزنه های گیاهان بسته می شود تا به کاهش فتوسنتز و جذب مواد مغذی کمک کند. اما هنگامی که آسمان صاف و آفتابی است و رطوبت هوا زیاد است، روزنه ها باز می شوند. این کار به گیاهان کمک می کند تا تغذیه مناسب را از باران، نور خورشید و خاک دریافت کنند.

با وجود غلظت کافی آمینو اسیدها ال گلوتامیک در خاک، گیاه قادر است به خوبی باز و بسته شدن روزنه ها  را کنترل کند. این کنترل باعث می شود که گیاه مواد مغذی بیشتری را جذب کنند. علاوه بر این آمینو اسیدها به گیاهان کمک می کنند که به طور موثرتری از مواد فرعی استفاده کنند. این عمل منجر به افزایش مصرف مواد مغذی توسط گیاه می شود.

3. کاهش استرس

استفاده از کودهای حاوی آمینو اسیدها به گیاهان کمک می کند تا در برابر عوامل نامساعد محیطی مقاومت کنند. گیاه مقاوم به خوبی با استرس هایی مانند دمای بالا و رطوبت کم مقابله می کند. اسیدهای آمینه به گیاهان کمک می کنند تا به سرعت دوره پس از استرس را پشت سر بگذارند و رشد خود را از سر بگیرند.

4. کمک به رشد هورمون های گیاهی

آمینو اسیدها همچنین از رشد هورمون های گیاهی که فیتوهورمون نامیده می شود، حمایت می کنند. فیتوهورمون ها رشد گیاهان سالم را با حمایت از بافت ها و سلول ها کنترل می کنند. تقریباً کنترل هورمونی در تمام مراحل رشد گیاه نقش دارد. استفاده از اسیدهای آمینه در خاک می تواند تولید هورمون های گیاهی را بدون نیاز به استفاده از کودهای جداگانه افزایش دهد.

آمینو اسیدها

نقش اسیدهای آمینه در گیاهان را در مقالات فردین کشت بخوانید.

5. بهبود فعالیت میکروبی

پروتئین برای تمام سلول های زنده، از جمله میکروب های خاک ضرروی است. ال-متیونین، یکی از آمینو اسیدهاست که می تواند به افزایش سلامت میکروب های خاک کمک کند.

یکی از نقش های اصلی میکروب ها کمک به گردش مواد مغذی از جمله کربن، نیتروژن، فسفر و گوگرد است. بدون فعالیت میکروبی، بیشتر کودها برای گیاهان موثر نیستند. میکروب ها به تبدیل ترکیبات آلی به اشکال معدنی مانند تغییر پروتئین ها از اسیدهای آمینه به دی اکسید کربن و آمونیوم کمک می کنند. به طور کلی، میکروب ها ترکیبات را تجزیه می کنند تا گیاهان بتوانند مواد مغذی را جذب کنند. افزودن اسیدهای آمینه به خاک این فرآیند را بهبود می بخشد.

6. آمینو اسیدها منبع نیتروژن هستند

افزودن کودهای حاوی آمینو اسیدها به خاک می تواند با محدود کردن نیاز به کودها با غلظت مواد مغذی بالا، به افزایش محتوای نیتروژن کمک کند. اسیدهای آمینه به طور طبیعی در خاک یافت می شوند و می توانند پروتئین را با نیتروژن تأمین کنند. با این حال، برای دریافت نیتروژن، گیاهان ابتدا باید پروتئین ها را تجزیه کنند، که باید فعالیت میکروبی در خاک داشته باشند. اسیدهای آمینه به بهبود فعالیت میکروبی کمک می کنند.

7. افزایش جذب کلسیم  

آمینو اسیدها

آمینو اسیدها به افزایش جذب مواد مغذی کمک می کنند. پس از اینکه گیاهان مواد معدنی را جذب کردند، بقیه به نیتروژن آلی محلول تجزیه می شوند یا مستقیماً به عنوان اسید آمینه استفاده می شوند. در این حالت گیاهان قادر خواهند بود آب و مواد مغذی بیشتری جذب کنند. این افزایش کلسیم ممکن است به جلوگیری از آفات و بیماری ها کمک نیز کند.

هنگامی که گیاهان ضعیف هستند، آب در سلول ها وجود دارد که شرایط را برای رشد قارچ ها و جلب حشرات کمک می کنند. اما گیاهان سالم، پکتین بیشتری در دیواره سلولی دارند. دیواره های سلولی ضخیم تر کمتر مورد حمله آفات و بیماری ها قرار می گیرند. هنگامی که گیاه مورد حمله پاتوژن ها قرار می گیرد، کلسیم آزاد کرده و مواد دفاعی تولید می کنند که به دفع حشرات کمک می کند.