مقالات تخصصی

چگونه pH خاک بر عملکرد محصول تأثیر می گذارد؟

pH خاک

سطح pH خاک معیاری برای سنجش اسیدیته و قلیایی بودن خاک است. سطوح pH از 0 تا 14، با 7 خنثی، زیر 7 اسیدی و بالای 7 قلیایی تعیین می شود. سطح pH بهینه گیاهان اغلب  بین 5.5 و 7.0 است. با این حال، برخی از گیاه سازگار شده اند تا در مقادیر pH خارج از این محدوده رشد کنند. زیرا سطح pH بسیاری از فرآیندهای شیمیایی را که در خاک انجام می شود مدیریت می کند. به طور کلی، در دسترس بودن مواد مغذی گیاه اغلب در گرو اسیدته مناسب خاک می باشد.

بیشتر مواد مغذی گیاه زمانی که خاک خیلی اسیدی یا قلیایی باشد حل نمی شود. دانستن pH خاک در بسترهای کاشت در باغ به شما این امکان را می دهد که گیاهان را بر اساس نیازهای pH آنها گروه بندی کنید. گیاهانی را با اسیدته یکسان خاک در نزدیک هم بکارید.

منظور از pH خاک چیست؟

اسیدیته خاک یک نگرانی زیست محیطی و اقتصادی است. سطح pH خاک نشان دهنده سطح اسیدی خاک است. سطح pH کمتر از 7 نشان دهنده خاک اسیدی است. اسیدی شدن خاک یک مشکل طبیعی است که با روش های معمول تولید، به ویژه استفاده از کود نیتروژن و کودهای نیتروژنه افزایش می یابد.

سطح بالای اسیدیته خاک (PH پایین خاک) می تواند رشد ریشه و در دسترس بودن مواد مغذی را کاهش دهد و فعالیت حفاظت از محصول را تغییر دهد. اسیدیته خاک بر حسب pH در نظر گرفته می شود. سطح pH خاک معیاری برای سنجش غلظت یون هیدروژن در محلول خاک است. هرچه سطح pH خاک کمتر باشد، اسیدیته بیشتری دارد. pH در مقیاس لگاریتمی از 1 تا 14 اندازه گیری می شود که 7 خنثی است.

سنجش اسیدیته

اسیدی شدن خاک چگونه بر رشد گیاه تأثیر می گذارد؟

در خاک های معدنی، آلومینیوم را می توان در سطوح pH زیر 5 حل کرد و برای رشد گیاه سمی می شود. pH خاک ممکن است در دسترس بودن عناصر غذایی گیاه را تحت تأثیر قرار دهد. pH خاک می تواند بر ساختار خاک، به ویژه در خاک های رسی تأثیر بگذارد.

علائم اسیدی شدن خاک

 

عملکرد محصول کاهش می یابد

بنیه گیاه ضعیف می شود

توقف رشد ریشه

رشد علف های هرز مقاوم به اسید (مانند خاکشیر و شمعدانی).

افزایش بروز بیماری ها

رنگ غیر طبیعی برگ

آزمایش سطح pH خاک برای تأیید مشکل اسیدیته خاک مورد نیاز است.

4 آزمایش ساده خاک را با مطالعه این مطلب به آسانی یاد بگیرید.

اثرات اسیدی شدن خاک

pH خاک

رشد گیاه و اکثر فرآیندهای خاک، از جمله در دسترس بودن مواد مغذی و فعالیت میکروبی، در محدوده pH خاک 5.5 تا 8 صورت می گیرد. خاک اسیدی، عمدتا دسترسی ریشه به آب و مواد مغذی را نیز محدود می کند. در اثر اسیدی شدن خاک:

سمیت آلومینیوم

سمیت منگنز

سمیت آهن

کمبود کلسیم

کمبود منیزیم

کمبود مولیبدن

تجزیه آلی بسیار کند

کاهش در دسترس بودن کلسیم و فسفر اتفاق می افتد.

روش هایی کاربردی برای اصلاح خاک های شور را در مقالات تخصصی فردین کشت مطالعه کنید.

علل اسیدی شدن خاک

اسیدی شدن خاک

1. خاک‌های مناطقی که میزان بارندگی زیاد است، اسیدی هستند، زیرا آب کاتیون‌های بازی (کلسیم، منیزیم، سدیم و پتاسیم) را از خاک خارج می‌کند و این کاتیون‌ها سپس توسط کاتیون‌های اسیدی (هیدروژن و آلومینیوم) تغییر می‌یابند.

2. اسید کربنیک تولید شده از دی اکسید کربن و آب باعث اسیدی شدن خاک در مناطق پر بارش می شود.

3. خاک های اسیدی دارای اکسیدهای آهن و آلومینیوم بسیار زیاد هستند، زیرا آنها کندترین مواد معدنی در خاک هستند. آلومینیوم در این خاک های اسیدی به مقدار زیادی حل می شود و با آب می پیوندد تا یون های هیدروژن اضافی (اسیدیته) آزاد کند.

4. ماده اصلی خاک (یا انواع معدنی که خاک از آن ایجاد شده است) می تواند منبع اسیدیته در خاک باشد.

5. نیتریفیکاسیون

کودهای آمونیومی یون هیدروژن یا اسیدیته تولید می کند.

6. باران اسیدی دارای اسید نیتریک و سولفوریک است.

7. گوگرد عنصری اضافه شده اکسید می شود و اسید سولفوریک تشکیل می دهد.

8. گیاهان کاتیون های لازم را از خاک جذب و در نتیجه حذف می کنند.

9. ریشه های گیاه یون های هیدروژن را به جای مواد مغذی در خاک دفع می کنند.

چگونه pH را در خاک اسیدی بالا ببریم؟

افزایش pH خاک

آهک

سنگ آهک رایج ترین افزودنی خاک برای افزایش pH خاک به منظور کاهش اسیدیته آن است. به طور کلی، دو نوع سنگ آهک وجود دارد. سنگ آهک کلسیتی که عموما کربنات کلسیم است و سنگ آهک دولومیتی که منیزیم را به خاک اضافه می کند. هر دو به طور مشابه در بالا بردن pH خاک به خوبی عمل می کنند. محصولات آهکی به اشکال دانه ای، هیدراته شده و پودر شده عرضه می شوند.

آهک یک پودر ریز است که سریعتر عمل می کند. با این حال، تمایل به مسدود کردن فضاهای خاک دارد. انواع دانه ای یا گلوله ای سنگ آهک به راحتی پخش می شوند و شکستن آنها زمان بیشتری می برد. آهک هیدراته سریعترین اثر را دارد. محصول آهکی ر اگر بتوانید با خاک مخلوط کنید بهتر از ریختن آنها روی خاک است. به همین دلیل است که استفاده از آهک روی چمن ها اغلب با هوادهی و آبیاری پاییزی همراه می کنند.

خاکستر چوب

حدود 5 سانتی متر خاکستر چوب را روی خاک بپاشید و آن را تا عمق 30 سانتی متر در خاک مخلوط کنید. این فرآیند چندین سال به تکرار نیاز دارد، اما می‌تواند بسیار موثر باشد و همچنین راهی عالی برای بازیافت خاکستر شومینه است.

روش های افزایش اسیدیته خاک را در مقالات فردین کشت بخوانید.

قلیایی بودن خاک چیست؟

قلیایی شدن خاک

خاک‌های قلیایی خاک‌هایی هستند، عمدتا خاک‌های رسی با pH بالا که به معنای pH بیشتر از 9 است و ساختار خاک ضعیف و ظرفیت نفوذ کمی دارند. آنها شور نیستند، یعنی مقدار کل کلرید سدیم در محلول خاک بیش از حد نیست.

خاک قلیایی چگونه بر رشد گیاه تأثیر می گذارد؟

اگرچه محدوده بهینه بین 5.5 تا 7 است، برخی گیاهان در خاک اسیدی تر و برخی در سطح قلیایی تر رشد می کنند. pH خاک نشانه حاصلخیزی نیست، اما در دسترس بودن مواد مغذی کود را تغییر می دهد. خاک ممکن است دارای مواد مغذی کافی باشد، اما سلامت گیاه ممکن است با سطح نامطلوب pH خاک محدود شود. سبزیجات و سایر گیاهان زمانی رشد می کنند که pH خاک برای گیاهان در حال رشد بهینه باشد. تطبیق گیاه با pH خاک یا تنظیم pH خاک با نیازهای گیاه بسیار مهم است.

علل قلیایی بودن خاک

قلیایی بودن خاک ممکن است طبیعی یا می توانند به وسیله انسان صورت بگیرد. فرآیندهایی از قبیل هوازدگی کربنات سدیم و یا توسط آبیاری با آب های سطحی یا زیرزمینی که نسبت نسبتاً بالایی از بی کربنات سدیم داشته باشند.

مشکلات ناشی از خاک های قلیایی

مشکلات ناشی از خاک های قلیایی

در دسترس بودن بسیاری از مواد مغذی گیاهی در خاک از جمله آهن، روی، مس و منگنز در مقادیر pH خاک بالا کاهش می یابد. کلروز در گیاهان، ناشی از آهن ناکافی، یک مشکل عمومی در خاک های قلیایی است. فسفات، یک عنصر درشت مغذی دیگری است که در این خاک ها به دلیل رسوب آن در محلول خاک، جذبش محدود شود.

به دلیل وجود نمک زیاد، باعث ایجاد فشار اسمزی در گیاهان می شود که منجر به توپلاسمولیز (انقباض پروتوپلاست سلول گیاهی به عنوان اثر از دست دادن آب از سلول) می شود.

کیفیت آب تولید شده در گیاهان به دلیل وجود نمک کاهش می یابد.

ناتوانی گیاه در جذب مواد مغذی مورد نیاز از خاک.

قلیایی بودن خاک باعث ایجاد اثر خورندگی بر روی پوست ریشه و ساقه می شود.

یون سدیم اثرات نامطلوبی بر متابولیسم گیاه می گذارد.

خاک قلیایی میزان نفوذ کمی دارد.

آب باران به راحتی در خاک به صورت راکد می ماند.

سطح pH خاک را می توان به آسانی و با هزینه کم توسط آزمایشگاه خاک آزمایش کرد.

چگونه pH را در خاک قلیایی کاهش دهیم؟

کاهش قلیایی بودن خاک

یک راه حل سریع این است که گهگاه محلول رقیقی از یک قاشق غذاخوری جوش شیرین مخلوط شده با 2 لیتر آب روی خاک اسپری کنید.

گوگرد

احتمالا ساده‌ترین و رایج‌ترین روش برای اسیدی‌تر کردن خاک است، زیرا ارزان، نسبتا ایمن است و می‌توان آن را در قسمت بالای خاک پاشید. از آنجایی که گوگرد بسیار کند عمل می کند، نباید بیش از 900 گرم در هر 9 متر مربع در یک زمان استفاده کنید.

کاربرد گوگرد در کشاورزی را با کلیک روی لینک مطالعه کنید.

پیت اسفاگنوم

این یک راه حل ارگانیک عالی است برای کاهش قلیایی بودن خاک است.

مواد آلی

به بهبود خاک و افزایش احتباس آب کمک می کند. به سادگی یک لایه 5 سانتی متری پیت اسفاگنوم را در عمق حداقل 30 سانتی متری در خاک اضافه کنید.

سولفات آلومینیوم و سولفات آهن

این دو محصول بسیار سریع عمل می‌کنند، اما با افزودن نمک‌ها و عناصری که می‌توانند در خاک رسوب کنند، می‌توانند بیشترین آسیب را داشته باشند. مطمئن شوید که بیش از 2 کیلوگرم در هر 9 متر مربع اعمال نکنید.

شما عزیزان می توانید در ویکی پدیا راجع به pH خاک مطالبی را مطالعه کنید.

نوشته های مشابه