آموزش کاشت و پرورش

کاشت حنا

کاشت حنا

حنا با نام علمی Lawsonia inermis گیاهی از تیره Lythraceae است که بومی خاورمیانه می باشد. از سال ها پیش به عنوان گیاهی کاربردی در تولید رنگ های طبیعی استفاده می شد. در این مقاله از مقالات آموزشی فردین کشت قصد داریم شما را با کاشت حنا بیشتر آشنا کنیم.

درخت حنا

این گیاه درختچه ای بلند یا درخت کوچک با شاخه های متعدد است که در شرایط ایده آل تا 6 متر رشد می کند. در اکثر مناطق این گیاه به ارتفاع  2.5 متر می رسد. برگ های سبز بیضی شکل و تقریبا 5 سانتی متر طول و 1.5 سانتی متر عرض دارند. گل های حنا ظریف و ریز با چهار گلبرگ و برچه های کشیده است. معمولا گل ها به رنگ سفید هستند، اما بسته به گونه های مختلف، گل ها به رنگ قرمز، صورتی یا رنگ های دیگری دیده می شوند. میوه ها کپسول های کوچک قهوه ای رنگ و دارای 30 تا 50 بذر در هر میوه است.

حنا در مناطقی که دوره‌های خشکسالی و باران‌های موسمی را تجربه می‌کنند، به‌ویژه در هند، مصر، سودان و مراکش به‌طور وحشی رشد می‌کند. به طور کلی، زیستگاه بومی حنا، مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری آفریقا، جنوب آسیا و مناطق نیمه خشک استرالیا شمالی است.

رنگ گیاه حنا سابقه طولانی در استفاده در هنر بدن و تزئینات دارد. مطالعات نشان می دهد که استفاده از حنا در 1200 سال قبل از میلاد بر روی مو و ناخن فراعنه است.

کاشت حنا

شرایط رشد

گیاه حنا برای چرخه‌های دوره‌های طولانی خشک و ناگهانی بارندگی‌های شدید که در مناطق موسمی گرمسیری جهان یافت می‌شود، به خوبی سازگار است. بیشترین میزان رنگ تولید شده از گیاه حنا در دمای 35 تا 45 درجه سانتیگراد تولید می شود که نشان می دهد این دمای بهینه برای کاشت حنا است. اما این گیاه در مناطق معتدل با دمای متوسط 24 درجه سانتیگراد کشت می شود.

پس از باران شدید، گیاه به سرعت رشد می کند و سپس در دوره خشکی رشد گیاه کند می شود. در دوره‌های خشک طولانی‌تر یا دوره‌های خنک‌تر، ممکن است برگ‌ها زرد شده و ریزش کنند، اما گیاه پس از آن دوباره رشد می کند.

کاشت حنا در مناطقی که دمای آن به کمتر از 10 درجه سانتیگراد  می رسد، توصیه نمی شود. در دمای کمتر از 5 درجه سانتیگراد، گیاه از بین می رود. حنا برای مناطقی که زمستان های خنک و یخبندان دارند گیاه مناسبی نیست.

در مناطق مستعد یخبندان یا با زمستان های سردتر، گیاه حنا را می توان در گلدان و داخل خانه پرورش داد. برای کاشت حنا در گلدان، ابتدا باید گلدان بزرگ تهیه کنید تا گیاه بتواند در آن به خوبی رشد کند. حنای تازه کاشته شده را به شدت آبیاری کنید. پس از این مدت دیگر آبیاری نکنید تا زمانی که خاک گلدان کاملا خشک شود و سپس دوباره آبیاری کنید. چرخه خشک و مرطوب برای رشد موفق گیاهان حنا باید تکرار شود.

توصیه می کنیم که هر روز آبیاری نکنید. اگر ریشه های گیاه حنا مدت طولانی مرطوب بماند، دچار پوسیدگی ریشه، آفات و بیماری های قارچی می شود. اگر در اثر آبیاری بیش از حد نهال  پس از کاشت حنا، برگ ها دچار ریزش شد هرس کنید تا گیاه دوباره سرحال شود.

برای کاشت حنا باید مکانی آفتابی داشته باشید. این گیاه در طیف وسیعی از خاک ها رشد می کند، اما بهترین عملکرد را در خاک های لومی سبک تا رسی با توانایی حفظ مقداری رطوبت دارد. شاید با خود فکر کنید که این برخلاف توصیه ای است که اجازه دهید خاک بین آبیاری خشک شود، اما نشان دهنده نوع خاک رایج در زیستگاه های بومی درخت حنا است. تکثیر حنا برای افراد مبتدی نسبتا دشوار است، اما این گیاه هم از بذر و هم از قلمه های چوبی نیمه سخت رشد می کند.

روش های کاشت حنا

کاشت حنا

کاشت حنا از بذر

بذر حنا را از فروشگاه های معتبر فروش بذر تهیه کنید، زیرا حنا گیاهی است که در هر بذر فروشی پیدا نمی شود. یک ظرف مناسب برای کاشت بذر پیدا کنید. بذرها را تا زمان کاشت، در یک ظرف دربسته، مات و در جای خنک و تاریک نگه دارید. اگر بذرها در معرض رطوبت یا نور خورشید قرار گیرند، ممکن است جوانه بزنند و پوسیده شوند.

گلدان های کاشت برای نهال کوچک بخرید تا بذرها را در گلدان های کوچک بکارید. چند تا دستمال کاغذی با کیفیت که در اثر مرطوب شدن از بین نرود تهیه کنید.

چند دستمال کاغذی صاف را روی هم قرار دهید. هدف ایجاد یک بالشتک ضخیم و محکم است که به عنوان انکوباتور برای جوانه زنی بذرها عمل کند. روی حوله های کاغذی آب سرد بپاشید البته دقت کنید که فقط خیس شوند و اشباع از آب نباشند.

در مرحله بعدی برای کاشت حنا از بذر، بذرها وسط حوله کاغذی مرطوب قرار دهید. تعداد زیادی بذر در ین لایه های دستمال کاغذی قرار ندهید. تراکم بذرها باید به حدی باشد که بتوانید فضای سفید زیادی بین بذرها و دستمال کاغذی ببینید. حوله های کاغذی که بذرها داخل آن هستند از وسط تا کنید.

حوله های کاغذی تا شده را داخل کیسه نایلونی قرار دهید. کیسه را ببندید و در یخچال قرار دهید. یخچال دمای زمستان و نیاز سرمایی بذرها را برطرف می کند و بذرها را برای “بهار” و جوانه زنی آماده می کند.

پس از گذشت 3 ماه کیسه نایلونی را از یخچال بردارید و کاشت حنا را شروع کنید. کیسه نایلونی را پس از خارج کردن از یخچال کمی باز بگذارید. این امر باعث گردش هوا می شود و احتمال کپک زدن بذرها را کاهش می دهد.

کاشت حنا از طریق قلمه

قلمه ساقه ای به طول 15-7 سانتی متری را با یک گره از گیاه حنا با زاویه 45 درجه ببرید. برگ های پایینی را جدا کرده و در گلدانی پر از مخلوط اولیه کاکتوس یا بذر بکارید. کمی آب اسپری کنید و گلدان کاشت را در آفتاب کامل نگهداری کنید.

نحوه پرورش گیاه حنا در گلدان

کاشت حنا در گلدان

کاشت حنا در گلدان در مناطقی که زمستان های سرد و دمای کمتر از 10 درجه سانتی گراد دارند ایده مناسبی است. برای پرورش این گیاه در گلدان باید به خاطر داشته باشید که آن را به صورت درختچه یا بونسای نگه دارید. توصیه می کنیم گلدان انتخابی شما برای کاشت حنا، 20 درصد بزرگتر از ریشه باشد.

در آبیاری گیاهان گلدانی باید دقت کنید که چرخه های خشک و مرطوب را رعایت کنید. ایجاد سوراخ های کافی در ظرف برای زهکشی خوب، همچنین انتخاب خاک برای ظرف مهم است. برای ایجاد تهویه می توانید درصدی از خاک گلدان را از مخلوط خاک شنی استفاده کنید.