آموزش کاشت و پرورش

کاشت سیر

سیر یکی از گیاهان غده دار دائمی است که خواص دارویی زیادی دارد.معمولا غده سیر شامل ۱۲ حبه می باشد که این حبه ها کنار هم قرار گرفته اند و کلیه آنها توسط یک غلاف پوشیده شده اند. عموما تفاوت سیر با پیاز در همین است . ساقه گل دهنده آن شبیه به پیاز بوده ولی علاوه بر بذر ، غده های کوچکی نیز در داخل گل تولید می کند . از بذر به ندرت برای ازدیاد سیر استفاده می کنند و اغلب از سیرچه ها برای تکثیر آن استفاده می شود. قبل از بررسی روش کاشت سیر به معرفی انواع سیر می پردازیم.

انواع سیر

۱ – سیر سفید یا سیر معمولی :

این نوع سیر ریز بوده و هر غده شامل ۱۲ حبه می باشد . پوست روی غده صورتی بوده و مقاومت آن به سرما بیشتر و زودرس تر است.

۲ – سیر قرمز :

در این نوع سیر ، سیرچه ها درشت تر بوده و رنگ پوشش روی سیرچه ها صورتی است.

۳ – سیر روکامبول یا اسپانیایی :

منشاء این گونه ، کشور مصر می باشد . بیشتر در نواحی گرمسیر می روید و در انتهای ساقه هوایی تولید سوخیزه می کند.

شرایط آب و هوایی مناسب :

رشد غده سیر در روزهای بلند و دمای بالا انجام می شود و به محض تولید غده رشد سبزینه ای گیاه متوقف می شود . برای بدست آوردن حداکثر محصول در غده سیر باید تحت شرایط روزهای کوتاه و دمای پائین رشد سبزینه ای به اندازه کافی انجام شود تا در دمای بالا و طول روز بلند غده سازی تسریع پیدا کند.

خاک مورد نیاز  برای کاشت سیر

سیر را می توان در هرنوع خاکی کاشت ولی عمدتا در خاکهای سبک مانند رسی شنی نتیجه بهتری می دهد

کوددهی :

این گیاه به مقدار زیادی کودهای ازته نیاز دارد و  همچنین اسید فسفریک ، منیزیم ، پتاس و آهک زیادی را نیز از خاک می گیرد از این جهت باید در زمینی کاشته شود که از نظر کود بخوبی غنی باشد.

زمان کاشت سیر

ازدیاد سیر بوسیله سیرچه هایی که غده کامل سیر را تشکیل می دهند صورت می گیرد اما معمولا از سیرچه های خارجی حول محور پیاز اصلی استفاده می کنند. زیرا مقاومت آنها نسبت به رطوبت بیشتر است. در مناطقی با زمستان معتدل در پاییز سیرچه را کاشته و در اواخر خرداد آنها را برداشت می کنند و اگر در منطقه ای زمستان خیلی سرد باشد در اواسط بهمن آنها را کاشته و در اواخر تیر یا اوایل مرداد ماه آنها را برداشت می کنند.

تکثیر :

حبه ها را در ابتدا قبل از کاشت از هم جدا کرده و برای مبارزه با حمله قارچها در خاک ، آنها را با قارچ کش بنومیل ضد عفونی می نمایند. سپس آنها را در زمینی که قبلا تهیه و کاملا شخم خورده و کود دامی پوسیده به آن داده شده می کارند. بهترین روش کاشت خطی با آبیاری نشتی است.

در این روش فاصله بین ردیف ها ۲۰ الی ۲۵ سانتیمتر در نظر گرفته و فاصله بوته ها را نیز حداکثر ۱۲ سانتی متر در نظر می گیرند. در کاشت سیر ، سیرچه ها نباید عمیق کاشته شوند زیرا محصول کمی بدست می آید. حداکثر عمق کشت نباید از ۳ الی ۵ سانتی متر بیشتر باشد. معمولا ۱۰۰ الی ۱۸۰ کیلوگرم سیرچه برای کاشت یک هکتار مورد احتیاج است .