عمومی, متفرقه

اسید هیومیک‌ ها چگونه ساخته می‌شوند؟

اسید هیومیک‌

اسید هیومیک‌ حاصل فرایند هوموسی شدن است وقتی گیاهان و حیوانات دوره عمر خود را سپری می کنند مولکول‌های آنها توسط سایر موجودات ریز یعنی میکرو ارگانیسم ها از جمله  باکتری، قارچ، پروتوزوئید، کرم‌های خاکی و حتی حشرات مورد استفاده قرار می گیرد. بعد از مدت زمانِ زیادی وقتی ماده در حال تجزیه، توسط چرخه‌های مختلف خورده شد و تغییر شکل یافت، یک ماده مقاوم به تجزیه باقی می‌ماند که «هوموس» نامیده می‌شود (این فرایند هوموسی شدن نامیده می‌شود). هوموس از سه جزء تشکیل می‌شود: اسید هیومیک، اسید فولویک و هیومین.

چرا باید به خاک اسید هیومیک‌ اضافه کنیم؟

متاسفانه فعالیت‌های انسانی باعث آلودگی و کم‌ارزشی خاک‌ها شده است. این فعالیت‌های انسانی اکوسیستم‌های (مواد ارگانیک) خاک را کاهش داده و حتی بعضی از خاک‌ها را برای محیط و سلامت انسان مضر کرده است. فرسایش یکی از علت‌های اصلی بی‌ارزش شدن خاک است. در فرایند فرسایش سرعت از دست رفتن خاک‌های سطحی از سرعت جایگزین شدن آنها خیلی بیشتر است(در اکثر کشورها از جمله ایران ذبه تنها چیزی در کشاورزی که اصلا توجه نمی شود خاک استٰٰ ای کاش فقط یک (1) درصد اعتبارات کشاورزی به خاک اختصاص می یافتد، هر چند با ابلاغ قانون حفاظ از خاک کور سویی احتمالی برای توجه ای به این بزرگترین نعمت خداد داد توجه شود!؟)استفاده از کودهای شیمیایی (غیر ارگانیک)، همراه با شخم زدن‌های سالیانه میزان هوموس خاک را کاهش می‌دهد. برای احیاء خاک، مواد ارگانیک باید دوباره به خاک بازگردانده شوند و هوموس از بین رفته باید از منبع خارجی دوباره به خاک برگردد. چون برای تولید طبیعی آن سال‌ها زمان نیاز است باید از منبع خارجی استفاده کرد. زندگی گیاه به فعالیت‌های بیولوژیکی خاک بستگی دارد و بدون مقدار مورد نیاز هوموس این فعالیت‌های بیولوژیکی به شدت کاهش می‌یابند. خاک‌های سالم بین دو تا پنج درصد مواد ارگانیک دارند(میانگین مواد آلی در خاکهای ایران کمتر از یک درصد است) ولی محیط‌های کشاورزی زیادی از خاک با سطوح کم‌تر مواد ارگانیک استفاده می‌کنند.

فواید استفاده از اسید هیومیک‌ چیست؟

در طول تاریخ کشاورزان برای تولید گیاهان سالم‌تر و محصول بهتر از اسید هیومیک‌ استفاد کرده‌اند. امروزه اسید هیومیک‌ها به دلایل ذکرشده حتی ضروری‌تر هستند.

تعدادی از فواید اسید هیومیک به شرح زیر است:

افزایش جذب مواد مغذی
افزایش ظرفیت نگه داشت آب در خاک
بهبود ساختار کلی خاک
تحریک فعالیت‌های میکروبی (میکروارگانیسم‌ها)
تنظیم pH خاک
حذف مواد سمی از خاک (ناشی از استفاده بی‌رویه از کود‌های شیمیایی)
کمک به حذف کلروسیس آهن (کلروز) با افزایش جذب آهن
بهبود سلامت کلی گیاه از طریق مقاوم‌سازی آن در مقابل دشمنان و بیماری‌ها
تحریک رشد ریشه که حجم محصول را افزایش می‌دهد .