مقالات تخصصی

نور مصنوعی ۳

نور

لامپ های دیود نور LED:

این نوع لامپ ها توسط تراشه های الکترونیکی تولید نور می کنند و بر خلاف سایر لامپ های گازی فرایند گرما و فعل و انفعالات شیمیایی و گازهای سمی, عامل تولید نور نمی باشد و مسایل و مشکلات زیست محیطی, و گرمای بالایی ندارند . ساعتی از ویژگی ۱۳,۳۳۳ توان مصرفی بسیار پایین, بازدهی نوری مناسب و طول عمر های بارز این نوع لامپ ها می باشد.

این کاهش توان مصرفی و افزایش بازدهی موجب صرفه جویی ۶۰ تا ۸۰ درصدی در مصرف انرژی  می شود و دیگر نیازی به افزایش کارکرد سیستم های برودتی و تخلیه گاز CO2 مورد نیاز تنفس گیاهان در فرایند فتوسنتز در گلخانه ها و افزایش مصرف انرژی به طور غیر مستقیم نمی شود. از آنجایی که هر گیاه طول موج فرکانسی خاصی با درصدی مشخص برای رسیدن به طول موج فعال فتوسنتزی نیاز دارد لامپ های LED توانایی تامین این شرایط را با دقتی بسیار بالا و بدون تغییر طول موج, در تمام مدت زمان کارکرد را, دارا می باشند و همواره تولید محصول, توسط گیاه را در بالاترین حالت بازدهی قرار می دهد.

شرکت فیلیپس در سال ۲۰۱۵ رسما از نتایج به دست آمده و رضایت گلخانه دارانی که به صورت عملی از نور مصنوعی LED استفاده کرده اند در سایت خود رونمایی کرد و موفقیت این نوع چراغ ها را در صنعت کشاورزی گلخانه ای اعلام نمود . این در حالی است که علاوه بر صرفه جویی در مصرف انرژی در مقایسه با لامپ های بخار سدیم باعث بهبود کمیتی و کیفیتی در محصولات کشاورزی شان نیز شده است . گزارش این نتایج را میتوانید در وب سایت فیلیپس مشاهده نمایید .

یکی دیگر از مزایای استفاده از نور مصنوعی LED یکنواختی اندازه محصول (مورفولوژی ) به دلیل استفاده نور در نزدیکی خود گیاه است که باعث یکنواختی تابش نور و بهینه تر شدن فرایند فتوسنتز و مورفولوژی برای گیاه می شود . این موضوع برای گیاهانی همچون گوجه فرنگی و خیارکه تراکم و پهنای برگ زیادی دارند بسیار حایز اهمیت است .

نور مصنوعی  LED چه تاثیری بر گیاهان دارد ؟

با توجه به توضیحات بالا LED باعث ایجاد ارزش افزوده هایی در کشاورزی می شود که شامل :

افزایش تولید ، کوتاه شدن کل دوره رشد . یکنواختی بهتر نور برای رشد گیاه .  ایجاد فضایی بهتر برای رشد . افزایش بیشتر کیفیت محصولات گلخانه ای . صرفه جویی در انرژی . میزان جوانه زنی بهتر.  افزایش اندازه محصول  . بیشترین مدت زنده ماندن گیاه در ریشه زایی . فرایند کشش بهبود یافته و کنترل شده .  فاز سخت شدن سریع .  افزایش مقاومت گیاه در برابر بیماری ها.

در زمان استفاده از نور مصنوعی چه مواردی باعث ایجاد نتایج موثرتر بر افزایش تولید می شود ؟

گیاه در زمان فرایند فتوسنتز به یک سری نیازها, از قبیل تامین نیاز تنفس گیاه و سایر موارد را دارد, حال هر چقدر این نیازها به صورت کاملتری تامین شود نتایج و بازدهی موثرتری را دریافت خواهیم کرد . البته این به این معنا نیست استفاده از نور مصنوعی به تنهایی باعث افزایش محصول نمی شود اما اگر نیازهای گیاه کامل تر تامین شود نتایج بزرگتری در محصول دهی گیاهان به دست خواهد آمد .

زمانبندی و مدیریت روشنایی گلخانه:

یکی از مواردی که بایستی در خصوص استفاده از نور مصنوعی در نظر داشت زمانبندی تابش نور می باشد.

زمانبندی برای نور گیاهان بین ۸ تا ۱۲ ساعت در طول روز می باشد و همواره زمان تاریکی و استراحت برای گیاه در طول ۲۴ ساعت بایستی لحاظ شود زیرا در زمان تاریکی گیاه انرژی که از نور دریافت کرده را برای رشد مصرف می کند . در نتیجه مدیریت استفاده از نور مصنوعی بایستی بر مبنای تامین نیاز گیاه به تاریکی باشد و بعد از این زمان می توان چراغ به طور مداوم روشن باشد . به عنوان مثال گیاهانی که, افزایش طول روز موجب افزایش گلدهی آنها می شود نبایستی کمتر از ۱۲ تا ۱۴ ساعت در معرض نور قرار گیرند و بعد از این زمان بایستی از تاریکی مطلق بهره مند شوند . نکته قابل توجه این است که ما نمی توانیم زمان بندی نورگیاه را کاهش و میزان شدت نور را افزایش دهیم زیرا هر گیاه با توجه به قابلیت و نیاز خود به نور, فقط اندازه مشخصی از فتون های نوری را می تواند جذب نماید و شدت نور اضافی فقط باعث ایجاد گرما در گیاه و تبخیر آب بافت گیاه و در نتیجه سوختگی برگ ها می شود .

با تنظیم میزان کمیت و کیفیت و مدت زمان نور مصنوعی و با در نظر داشتن, استاندارد نیاز گیاه به نور می توان زیست توده گیاهی مورفولوژی و زمان گلدهی را نیزکنترل نمود .

نور

اهمیت یکنواختی تابش نور :

یکی از مواردی که در خصوص استفاده از نور مصنوعی بایستی مورد توجه قرار داد یکنواختی تابش نوربر سطح کشت می باشد به طوری که اگر در قسمت هایی تابش نورمناسب و در قسمتهایی کم باشد گیاه در قسمت های کم نوربه طور غریزی خود رابه سمت نور بیشتر می کشاند و محصول با انداره و شکل ایده آل برای فروش در بازار به دست نخواهد آمد و باعث تلفات و پایین آمدن کمیت محصول می شود . محل نصب و جهت تابش هم یکی از مهمترین نکاتی است که بایستی مورد توجه قرار داد و در یکنواختی تابش نور تاثیر به سزایی خواهد داشت . از آنجایی که گیاهان همواره به سمت نور, رشد می کنند اگر منبع نور به صورت یکنواخت و از بالا تابیده نشود محصول به لحاظ شکل ظاهری (مورفولوژی) ناهماهنگ خواهد شد و در خصوص گل های شاخه بریده, گل به صورت کج تولید خواهد شد.

خاصیت سایه گریزی چراغ های رشد :

به دلیل وجود تراکم زیاد برگ ها در گیاه و ایجاد سایه بر روی گل یا میوه ها در زیر برگ ها , میوه یا گل به جای اینکه به لحاظ موفولوژی یا همان شکل ظاهری رشد کند خود را به سمت نوربالای برگ ها می کشاند در نتیجه میوه یا گل به لحاظ حجمی کوچک می شود و از ارزش تجاری محصول کاسته می شود . اما زمانی که این ویژگی در چراغ های رشد وجود داشته باشد, گل و میوه زیر برگ ها نیز به همان اندازه گل و میوه بالای برگ ها که سایه ندارند به لحاظ مورفولوژی یا شکل ظاهری رشد می کنند . وجود دارد و جزو مزیت SUN GROW LIGHTاین ویژگی منحصر به فرد, در محصولات تولیدی های نسبی گروه تولیدی ما نسبت به سایر رقبا می باشد . در این چراغ ها از طول موج هایی استفاده می شود, که از بافت برگ هایی که موجب سایه شده اند عبور می کند و خود را به گل یا میوه زیر برگ می رساند واین مزیت باعث یکنواختی محصول در تمام قسمت های مختلف گیاه می شود . این طول موج نه تنها به بافت برگ آسیب نمی رساند بلکه موجب تقویت فتوسنتز در برگ های مربوطه نیز می شود.

برای تکمیل اطلاعات این مقاله حتما مقاله نور مصنوعی ۱ و نور مصنوعی ۲ را مطالعه نمایید.

نوشته های مشابه