آموزش کاشت و پرورش, عمومی

نگاهی به گیاه پرخاصیت زنجبیل و پرورش آن در خانه

زنجبیل

۱۰همزمان با پیدایش انسان ها، استفاده از گیاهان دارویی نیز آغاز شد . با مطالعه در تمدن اقوام قدیمی به مصرف گیاهان دارویی به عنوان دارو، سم، مواد پاک کننده و رنگ بر می خوریم. مقایسه مواد شیمیایی ساخته دست بشر با مواد شیمیایی موجود در گیاهان، قطره ای در مقابل اقیانوس است و شاید جواب این سئوال که چرا کبد انسان توانایی تبدیل مولکول های جدید به مواد قابل دفع را دارد، این باشد که کبد انسان از هزاران سال پیش به خاطر استفاده از گیاهان مختلف بهعنوان دارو یا غذا با طیف وسیعی از ترکیبات شیمیایی موجود در آن ها آشنا شده است. برخی از ترکیبات شیمیایی موجود در گیاه دارای ساختمان پیچیده ای است که در سنتز آن در آزمایشگاه یا غیرممکن یا با صرف زمان و هزینه زیاد امکان پذیر است. در قرن ۱۸ و اوایل قرن ۱۹ محققان پیشرفت قابل توجهی در خالص سازی و شناسایی ترکیبات شیمیایی موجود در گیاهان داشته و موادی را به صورت فرآورده های دارویی برای مصرف عرضه کردند. همزمان با انقلاب صنعتی، علم شیمی پیشرفت چشمگیری داشت که باعث به وجود آمدن این تفکر در محیط های علمی شد که می توان از طریق سنتز ترکیبات شیمیایی به خصوص مواد دارویی مشکل دارو و درمان بیماری ها را حل کرد. به همین دلیل تولید داروهای شیمیایی در قرن بیستم سرعت روز افزونی پیدا کرد و داروهای گیاهی به دست فراموشی سپرده شدند. پس ازمواجه شدن با مشکلاتی نظیر آلودگی آب و هوا و خاک که توسط کارخانجات تولید مواد شیمیایی ایجاد شده بوده و عوارض جانبی داروهای شیمیایی که بعضا پس از چند نسل ظاهر می شوند، به فکر استفاده از مواد طبیعی فناوریهای غیرمخرب افتادند . با توجه به کاربرد داروهای گیاهی کشت گیاه زنجبیل را می توان به عنوان کشت مناسب انتخاب نمود. در این مقاله قصد داریم شما را با نحوه کشت زنجبیل در گلدان آشنا کنیم. با ما همراه باشید.

نام علمی

Zingiber officinale Roscoe

تیره

Zingiberaceae

نام انگلیسی

Ginger

مشخصات گیاهشناسی گیاه زنجبیل:

زنجبیل گیاهی چند ساله دارای ریزوم غده ای با برجستگی های فراوان و منشعب بندبند است. از ریزوم آن ساقه هایی با ارتفاع بیش از یک و نیم متر خارج می شود (در واقع قسمت مورداستفاده گیاه ساقه متورم شده زیرزمینی آن است که ریزوم نام دارد). ساقه های برگدار این گیاه از برگهای دراز، نوک تیز و غلا فدار تشکیل می شود که به طور متناوب روی ساقه قرار می گیرند. رنگ برگها زرد کمرنگ و براق است. ساقه گلدار این گیاه کوتاهتر از ساقه برگدار آن است. در انتهای ساقه گلدار مجموعه ای از گل های زیبا به صورت سنبله دوکی شکل تشکیل می شوند و هر گل از برگچه های نازکی به رنگ زرد متمایل به سبز پوشیده شده است. میوه این گیاه کپسولی شکل و دارای دانه های کوچک با پوشش کاذب تیره رنگ و بوی مطبوع است. ریزوم زنجبیل به صورت افقی رشد می کند و از قطعات بندبند نامنظم, منشعب و مسطح تشکیل می شود. گاهی مواقع ریزوم این گیاه به طور طولی انشعاب می یابد. سطح خارجی ریزوم این گیاه به رنگ زرد نخودی کمرنگ یا قهوه ای روشن حاوی خطوط طولی است و تا اندازه ای سفت و خشن می باشد. سطح داخلی ریزوم به رنگ قهوه ای متمایل به زرد است که دارای دسته آوندهای چوبی متعدد و پراکنده و سلول های فراوان حاوی الئورزین با محتویات زرد رنگ و نقاط خاکستری رنگ بزرگ و متعدد است. گیاه زنجبیل دارای بوی معطر و مطبوع می باشد. از نطر طعم تند و معطر است. پودر زنجبیل سفید متمایل به زرد تا قهوه ای متمایل به زرد حاوی سلول های پارانشیمی با دیواره نازک و گرانولهای نشاسته ای است. آوندهای آبکش به شکل نردبانی، مشبک و مارپیچی با رنگدانه های تیره حاوی قطرات اولئورزین با سلول های روغنی و سلول های رزین است که به صورت پراکنده در پارانشیم گیاه قرار می‌گیرند. اسانس در قسمت زیری سلول های اپیدرمی ریزوم ساخته می شود. اسانس زنجبیل ماده ای به رنگ زرد کم رنگ با بو و طعمی تند و ادویه ای است. مقدار اسانس متفاوت و بین ۱ تا ۴ چهار درصد است. مهم ترین ترکیب های تشکیل دهنده اسانس را هیدرو کربن های سزکویی ترپن (مانند آلفا – زنجبیرون و آرکورکومن)، الکل – سزکویی ترپن ها (مانند زنجبیرول و زنجبیرونول)، هیدروکربن های مونوترپن (مانند د-کامفن، پاراسیمن و میرسن) و برخی ترکیب های دیگر مانند استالدئید و متیل استات تشکیل می دهند.ریزم های زنجبیل همچنین حاوی روغن، رزین، پروتئین، پنتوزان، نشاسته، ویتامین های مختلف و برخی ریز مغذی ها مانند فسفر، منیزیوم، کلسیم و آهن می باشد.

پراکندگی جغرافیایی گیاه زنجبیل:

احتمالاً این گیاه بومی آسیای جنوب شرقی است و در نواحی گرمسیری در نیمکره شرقی و غربی آشت می شود. این گیاه به ویژه در آفریقا، چین، هندوستان و جاماییکا به منظور صادرات پرورش داده می شود. دو کشور چین و هندوستان از عمده کشورهای تولید کننده این گیاه هستند. فرم صادراتی زنجبیل به صورت کاملاً خرد شده و پوست کنده و یا به صورت نسبتاً خرد شده و پوست نکنده عرضه می شود. ریزوم پوست کنده یا زنجبیل سفید در جاماییکا و ریزوم پوست نکنده یا زنجبیل خاکستری عمدتاً در چین و ریزوم نسبتاً خرد شده و پوست نکنده در هندوستان، بنگال، نیجریه، استرالیا و ژاپن تولید می شود.

نیازهای اکولوژیکی زنجبیل:

منشا زنجبیل مناطق گرم و مرطوب گزارش شده است. این گیاه در طول رویش به رطوبت فراوان، نور کافی و دمای مناسب نیاز دارد. در مناطقی که میزان بارندگی ۳۰۰۰ میلی متر در سال بوده و از پراکنش مناسبی در طول رویش گیاه برخوردار باشد، می توان زنجبیل را با اطمینان کامل به صورت دیم کشت کرد. زنجبیل نسبت به بی آبی متحمل نیست، زیرا سیستم ریشه ای آن گسترش کمی دارد.. به همین دلیل در شرایط کم آبی از شدت فتوسنتز و میزان عملکرد ریزوم به شدت از کیفیت دارویی آن می کاهد. در شرایط مناسب رطوبت، گیاهان از رشد و نمو مطلوبی برخوردار گردیده و تعداد ریزوم های ثانویه آنها افزایش می یابد. چنانچه میزان بارندگی و پراکنش آن در طول رویش گیاه مناسب نباشد می بایست گیاهان تحت آبیاری کافی قرار گیرند. آبیاری غرقابی برای زنجبیل مناسب نیست زیرا علاوه بر ایجاد اختلال در رشد گیاه، احتمال ابتلا گیاهان به بیماری های قارچی را نیز افزایش می دهد.

زنجبیل را می توان در ارتفاع ۳۰۰ تا ۱۵۰۰ متر از سطح دریا کشت کرد. شدت نور نقش بسیار مهمی در رشد و نمو و عملکرد ریزوم زنجبیل دارد. نیاز نوری این گیاه در مراحل مختلف رویش متفاوت است. به طوری که جوانه زنی بذرها در تاریکی انجام می شود. این گیاه در مراحل ابتدای رویش به نور متوسط و در مرحله گلدهی به نور فراوان نیاز دارد.

زنجبیل به سرما بسیار حساس است و دمای پایین سبب کاهش شدید عملکرد محصول می شود. اگر چه بذر ها در دمای ۲۲ تا ۲۵ درجه سانتی گراد سبز می شوند ولی دمای مطلوب برای سبز شدن آنها ۳۰ درجه سانتی گراد گزارش شده است که در این شرایط تمام بذر ها به طور یکنواخت سبز می شوند.

در مرحله تشکیل ریزوم ها دما نباید از ۲۵ درجه سانتی گراد کمتر باشد. دمای کمتر از ۱۵ سانتی گراد برای زنجبیل مناسب نبوده و سبب توقف رشد گیاه می شود. خاک هایی با بافت متوسط و دارای زهکش مناسب، غنی از مواد و عناصر غذایی و همچنین حاوی ترکیب های هوموسی فراوان خاک های مناسبی برای کشت و تولید زنجبیل است.pH مناسب خاک برای رشد و نمو گیاه زنجبیل بین ۶ تا ۵/۶ می باشد.

پرورش گیاه زنجبیل در گلدان:

انتخاب غده مناسب:

برای کاشت زنجبیل تولین اقدام انتخاب غده مناسب و بدون آلودگی است. . این غده ها باید در نوع سالم و بزرگ انتخاب شوند. ابتدا به بافت تهیه شده زنجبیل دقت بفرمایید و توجه داشته باشید که این بافت باید از نوع گوشتی انتخاب شده باشد. یک غده زنجبیل در شکل ظاهری خود دارای برجستگی هایی می باشد که این برجستگی ها محل مناسب برای جوانه زنی زنجبیل هستند. در واقع جوانه های زنجبیل از محل برجستگی ها بیرون زده می شوند. هر ریشه زنجبیل ممکن است یک یا چندین محل برای جوانه زنی و رویش داشته باشد. در نمونه اولیه انتخابی برای کاشت زنجبیل دقت بفرمایید تا بتوانید محصول آتی خود را به دست بیاورید.

زنجبیل

انتخاب گلدان:

گلدان مناسب برای کاشت زنجبیل باید ارتفاعی حدود ۲۵ تا ۳۰ سانتی متر را دارا باشد. برای زهکشی مناسب چندین سوراخ در قسمت زیرین گلدان تعبیه کنید. خاک مخلوط از خاک برگ و شن برای کاشت مناسب است. اگر قصد دارید پرورش زنجبیل را در فضای محیطی بیرون و خارج از گلدان انجام دهید، حتماً مقداری شن به خاک باغچه بیفزایید تا در این صورت میزان زهکشی خوبی را برای کاشت گیاه زنجبیل فراهم کنید.

خاک گلدان مورد نظر برای یک پرورش عالی زنجبیل بهتر است از ۶۰ درصد کوکوپیت +۴۰ درصد پرلیت یا از ۵۰ درصد کوکوپیت+۴۰ درصد پرلیت+۱۰ درصد پیت ماس تهیه شده باشد. این ترکیب یک ترکیب فوق العاده برای زهکشی می باشد.

اگر این ترکیب خاک در دسترس نبود می توانید مقدار یکسانی از خاک معمولی باغچه و کود است ، که می توانید در خانه نیز آماده کنید.

زنجبیل

نحوه کاشت:

بهترین زمان کاشت زنجبیل اوایل یا اواسط بهار است ، زیرا تحمل آب و هوای سرد را ندارد ، بنابراین سرما زده می شود . اگر چه برای جلوگیری از این مشکل می توانید گلدان را داخل خانه نگه دارید و می توانید در داخل خانه زنحبیل را در هر زمانی از سال بکارید. گلدان های پلاستیکی بهتر از گلدان های سفالی اند، البته تا زمانی که تعداد زیادی، سوراخ های زهکشی در ته گلدان وجود داشته باشند.

اگر می خواهید بیش از یک گیاه  زنجبیل رشد دهید زنجبیل ها را با یک چاقوی یا قیچی ضدعفونی شده به قطعات کوچکی برش بزنید هر قطعه حداقل ۲.۵ سانتیمتر باشد که اگر چندین چشم در غده باشد می تواند به یک گیاه جداگانه تبدیل شود (وزن ریزوم های انتخاب شده جهت کشت باید بین ۳۰ تا ۵۰ گرم بوده و دارای یک تا دو جوانه باشند، لذا بقیه جوانه ها را می بایست حذف نمود. چرا که جوانه های بیشتر سبب جذب مواد غذایی بیشتر در ریزوم ها شده و گیاهانی ضعیف را به وجود می آورند). بعد از برش زنجبیلها، قطعات را در یک محل خشک برای چند روز کنار بگذارید تا آنها را آماده ی کاشت کنید. با این کار یک لایه ی محافظتی پینه مانند روی سطح برش تشکیل می شود که خطر عفونت و آلودگی را کاهش می دهد. هر قطعه زنجبیل نیاز به ۲۰ سانتیمتر فضا دارد. اگر شما نیاز به صرفه جویی در فضا دارید، از قطعات بزرگتر استفاده کنید. هر قطعه  زنجبیل با سه یا چند چشم بیشتر، احتمال جوانه زنی را افزایش می دهد.

زنجبیل ها را بکارید. هر قطعه زنجبیل را تا اندازه ۵ تا ۱۰ سانتیمتر در زیر خاک سست بکارید، جوانه های روی برش های زنجبیل را، به سمت بالا بگذارید. در هر گلدان بزرگ،  یک قطعه بکارید (قطر گلدان حدودا  ۳۵ سانتیمتر). اگر  زنجبیل ها را  در باغچه و به صورت ردیفی کاشتید، هر قطعه را  با فاصله۲۰ سانتیمتر از یکدیگر بکارید. ریشه زنجبیل باید در فاصله ۳ الی ۴ سانتی متری از سطح خاک کاشته شود. پس از کاشت زنجبیل, شرایط آبیاری را مهیا و تا دیدن جوانه ها منتظر بمانید. آبیاری باید بلافاصله بعد از کشت زنجبیل فراهم شود. در واقع این آبیاری اولین و آخرین آبیاری برای رویش جوانه است. در این دوران جهت تامین رطوبت لازم برای جوانه زنی از اسپری آب بهره مند شوید و بدین طریق محیط را مرطوب و رطوبت لازم را فراهم کنید. اگر در نواحی گرمسیری زندگی می کنید ، گلدان را در سایه قرار دهید زیرا دمای هوا در این مناطق می تواند بر رشد زنجبیل اثر بگذارد . گیاه زنجبیل به خوبی در خاک مرطوب و مرغوب در طول زمستان در نواحی گرمسیری رشد می کند .

دمای لازم برای پرورش زنجبیل باید ۱۰ درجه و بالاتر باشد. اگر در مناطقی با رطوبت کافی و هوای گرم زندگی می کنید، شرایط لازم برای کاشت زنجبیل را در فضای خارج از منزل دارید.

نور از عناصر مهم برای رشد و ثمردهی گیاه زنجبیل می باشد. دریافت نور مستقیم به مدت چند ساعت از ویژگی های اصلی برای داشتن یک زنجبیل سرزنده و شاداب است. در بقیه ساعات بهتر است گیاه را در مکانی با نور ملایم شبیه به نور صبحگاهی قرار دهید. این آفتاب ملایم در حد ۲ تا ۳ ساعت برای گیاه کفایت خواهد کرد.

اگر پرورش زنجبیل را در فضای باز و آفتابی امتحان می کنید، بهتر است سایبانی برای آن داشته باشید و از تابش مستقیم مداوم بر روی آن جلوگیری نمایید. زنجبیل رشد سرعتی ندارد و برای تکامل رشد نیاز به فرصت زیادی خواهد داشت.جوانه زنی این گیاه به طور طبیعی در یک الی ۲ هفته رویت می گردد. برای رسیدن به حد مطلوب رشد حدود ۳ الی ۴ ماه کافی می باشد.

همواره قبل از آبیاری به خشک شدن سطح خاک گیاه توجه داشته باشید. آبیاری بیش از حد لازم گیاه شما را در رشد و ثمردهی ضعیف می سازد. برای آبیاری زنجبیل همواره به یاد داشته باشید که باید خاک آن را غرقابی نسازید و فقط آن را در حالت رطوبتی حفظ نمایید.

اگر شرایط مطلوب رشد برای پرورش زنجبیل برقرار باشد، در ظرف مدت ۳ تا ۴ ماه می توانید نتیجه زحمات خود را ببینید. البته فقدان و کمبود عوامل موثر در کاشت زنجبیل می تواند این گیاه را در رشد دچار ضعف و تاخیر کند. این  گیاه به طور کلی نسبت به شرایط کاشت حتی در نوع ایده آل دیر واکنش نشان می دهد. به همین خاطر برای رویت جوانه ها و یا رسیدن گیاه به رشد کامل باید زمان بیشتری را در نظر گرفت.

زنجبیل

مواد و عناصر غذایی مورد نیاز زنجبیل:

نیاز غذایی زنجبیل در طول رویش بسیار زیاد است. از این رو اضافه کردن صحیح و علمی مواد و عناصر غذایی به زمین هایی که زنجبیل کشت می شود ضرورت دارد. کود های حیوانی و سایر مواد آلی مانند کود های برگی نقش مهمی در افزایش عملکرد و همچنین بهبود کیفیت محصول دارد. لذا توصیه می شود قبل از کاشت زنجبیل مقدار ۷۵ تا ۱۲۰ تن در هکتار کود های حیوانی به زمین اضافه شود. اضافه کردن مقدار ۳۷۵ کیلو گرم در هکتار سوپر فسفات کلسیم و ۱۵۰کیلو گرم در هکتار سولفات پتاسیم به عنوان پایه به زمین هایی که زنجبیل کشت می شود ضروری است.

زنجبیل در طول رویش به مقادیر مناسبی ازت نیاز دارد، چنانچه ازت به صورت نیترات در اختیار گیاهان قرار گیرد با آبشویی از دسترس گیاه خارج می شود. از این رو بهتر است از یون های آمونیوم بجای نیترات استفاده شود. هنگامی که ارتفاع بوته ها به ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر رسید، مقدار ۳۰۰ کیلو گرم در هکتار فسفات آمونیوم به صورت سرک در اختیار گیاهان قرار گیرد. زنجبیل علاوه بر ازت، کلسیم، فسفر و پتاس به دیگر ریز مغذی ها مانند آهن، روی بور و منیزیم نیاز دارد که باید در طول رویش در اختیار گیاهان قرار گیرد.

نکات قابل توجه برای پرورش زنجبیل در گلدان:

  • زنجبیل در مراحل اولیه رویش به نور شدید بسیار حساس است. به طوری که در این مرحله نور آفتاب صدمات بسیار سنگینی به محصول وارد می کند. اگر سایه دهی یا سایر روش های کاهش دهنده نور، دما و حفظ رطوبت به کار گرفته نشود، بوته هایی ضعیف و کوتاه تشکیل شده و در نتیجه از عملکرد محصول به شدت کاسته می شود. سایه دهی سبب سبز شدن منظم تر ریزوم های بذری شده و رشد و نمو گیاهان را یکنواخت می نماید.
  • وجین علف های هرز نقش مهمی در افزایش عملکرد محصول زنجبیل دارد.
  • از آنجایی که زنجبیل از ریزم های سطحی، کوتاه و گوشتی برخوردار بوده و قادر به جدب رطوبت از اعماق خاک نیست لذا آبیاری مناسب گیاهان ضروری است.زنجبیل در طول رویش ممکن است تحت تاثیر بیماری های قارچی یا ویروسی قرار گیرد آفات نیز می توانند صدمات زیادی به محصول وارد کنند.
  • بیماری پوسیدگی نرم که به پسیدگی ریزوم نیز معروف است از جمله بیماری های مهم زنجبیل است. عامل این بیماری گونه های مختلف پی تیوم است که سبب شیوع ان در مزرعه و یا انبار شده و تا ۵۰ درصد عملکرد و کیفیت محصول را کاهش می دهد.
  • زردی از دیگر بیماری های قارچی است که سبب پوسیدگی شدید اندام های هوایی زنجبیل می شود. چنانچه گیاهان به این بیناری مبتلا شوند همه محصول از بین خواهد رفت. بر روی برگ گیاهان آلوده به زردی، لکه های زرد رنگی به وجود آمده و سپس در تمام سطح برگ گسترش می یابد.
  • قارچ لکه برگی و ویروس موازئیک زنجبیل به ترتیب از دیگر بیماری های قارچی و ویروسی زنجبیل است که با انجام عملیات به زراعی و استفاده از سموم مناسب می توان تا حدود زیادی آنها را کنترل کرد.
  • مهمترین آفاتی که در طول رویش زنجبیل صدمات زیادی به محصول وارد می کنند. این آفت با سوراخ کردن برگ ها و ساقه های گیاه سبب کاهش شدید عملکرد محصول می شود. آفت فلسی ریزوم از خانواده شپشک های نرم تن است که سپر حشره گرد بوده و موجب حفاظت از این آفت می شود. این آفت روی ریزوم زنجبیل قرار می گیرد و با مکیدن شیره پرورده از آوند های ابکش سبب ضعف گیاه می شود. برگ گیاهان آلوده به این آفت زرد شده و سپس می ریزند.

برداشت:

می توانید زمانی که ریشه ها به سطح خاک نزدیک هستند ، که باید در حدود چهار تا هشت ماه بعد از کاشت زنجبیل و یا زمانی که تمام برگ و شاخه های آن زرد می شوند اتفاق بیفتد ، زنجبیل را برداشت کنید اغلب، برگ های کوچکی بر روی سطح وجود دارند ،که می توانید با دقت ببرید و برای آشپزی استفاده کنید برای برش منظم ، یک چاقو بردارید و مواظب باشید که به زنجبیل آسیب نرسانید .باقی قسمت های گیاه می توانند در طول ماه های سرد نگه داری شود و اگر در جای گرمی باشد ، می تواند در فصل های آینده باقی بمانند، زیرا زنجبیل یک گیاه چند ساله است.

زنجبیل

تناوب کشت زنجبیل در مزرعه:

زنجبیل در طول رویش به مقادیر زیادی رطوبت، مواد و عناصر غذایی و مواد آلی نیاز دارد. لذا باید آن را با گیاهانی به تناوب کشت کرد که خاک را تهی از مواد و عناصر غذایی نکنند. در اکثر کشور هایی که زنجبیل تولید می کنند ان را با فلفل تند، سبزیجات، بادام زمینی، ذرت کلم، خیار و دانه هایی روغنی (سویا و آفتاب گردان) به تناوب کشت می کنند. در بعضی کشورها نیز زنجبیل با گیاهانی مانند نارگیل، قهوه، تنباکو به صورت توام کشت می شود.

به طور کلی سه تا چهار سال پس از برداشت زنجبیل می‌‌توان آن را دوباره در همان زمین کشت کرد.

زنجبیل در طب سنتی:

طیف وسیع درمانی زنجبیل در درمان روماتیسم، تب، پرفشاری خون، استفراغ، یبوست، درد، عفونت، آسم، دیابت، بیماری عصبی، درد قفسه سینه، تنظیم ایمنی، ضدالتهاب، ضدآپپتوز، آنتیاکسیدان قوی (جهت جلوگیری از تولید رادیکال های آزاد)، درد معده، اسهال، تهوع، اختلالات قلبی و بیماریهای تنفسی می باشد. همچنین محرک اشتها، ضداسپاسم، ضدالتهاب، ادرارآور، خلط آور، ضددرد، آرامش بخش، آنتیباکتریال، شل کننده عروق، شل کننده برونش، محرک موضعی، مسهل و ملین و تقویت کننده قوای جنسی نیز می باشد.

تاثیر زنجبیل بر بدن:

  • اثرات زنجبیل بر سیستم گردش خون

در طب سنتی چین، زنجبیل برای بهبود جریان خون استفاده می شود که منجر به تحریک جریان خون کل بدن از طریق اثر تحریکی قوی بر عضلات قلبی و رقیق کردن خون میگردد.

  • اثر زنجبیل بر قلب و عروق

زنجفیل به عنوان یک گیاه ضد افزایش فشارخون و هم چنین شل کننده عروق میباشد که به طور مستقیم و غیرمستقیم بر فشارخون تاثیرگذار است.

  • اثر زنجبیل بر دستگاه گوارش

این گیاه در پیشگیری از تهوع و استفراغ نیز مفید است و برخلاف اکثر داروهای ضدتهوع که بر روی سیستم عصبی مرکزی عمل میکنند، اثر زنجبیل بر روی فعالیت لوله گوارش موضعی است.

  • اثر حفاظتی زنجبیل در مقابل مواد شیمیایی و رادیواکتیو

عصاره های مختلف زنجبیل دارای اثرات حفاظتی برخلاف آسیب های بافتی القاء شده توسط مواد شیمیایی میباشند.

  • اثرات زنجبیل بر عضلات صاف

ریزوم زنجبیل دارای اثرات ضد اسپاسم در بیماری های مختلف سیستم تنفسی از قبیل سرماخوردگی، آسم و درد قفسه سینه است. همچنین جهت پیشگیری از اسپاسم های قاعدگی و دیسآمنوره از طریق شل کردن عضله صاف رحم مورد استفاده قرار می گرفته است.

  • اثرات ضدالتهابی زنجبیل

یکی از ویژگیهای التهاب افزایش اکسیداسیون آراشیدونیک اسید، تولید پروستاگلاندین و لوکوترین ها است. بسیاری از مطالعات نشان دادهاند که زنجبیل دارای اجزایی با خواص ضدالتهابی است.

  • سایر اثرات موثر و مفید زنجبیل بر بدن

اثرات آنتی اکسیدانی

اثرات زنجبیل بر سیستم ایمنی بدن

اثرات ضد میکروبی

اثرات ضد دیابتی

اثرات محافظتی زنجبیل بر کلیه

اثرات محافظتی زنجبیل بر کبد

اثرات ضد انگلی

اثرات ضد دردی

اثرات ضد سرطانی

اثر زنجبیل بر غلظت لیپید و گلوکز خون

گردآوری: اکرم حاتمی

 

نوشته های مشابه